Novosti

Seminar ‘Unapređenje zaštite na radu u građevinarstvu’ 7. novembra u Sarajevu


Privredna komora Federacije BiH i Udruženje za unapređenje zaštite na radu organiziovaće, u Sarajevu 7. novembra, seminar za izvođače radova, investitore, nadzorne organe, konsultante u građevinskom sektoru o temi “Unapređenje zaštite na radu u građevinarstvu”.

Cilj seminara je upoznati učesnike sa nacrtom novog Zakona o zaštiti na radu FBiH, propisima i pravilima postavljanja skela u građevinarstvu i zaštitom od požara na gradilištu.

Građevinarstvo je djelatnost u kojoj su ozljede česte i svakodnevne i u ovom sektoru je najveći broj smrtnih slučajeva.

U Evropi godišnje skoro 13 radnika gine na 100.000 radnika i u poređenju sa drugim industrijskim granama gdje se obično ta cifra kreće oko 5 radnika na njih sto hiljada, vidi se da je rad u građevinarstvu jedno od najopasnijih zanimanja.

U Sjedinjenim Američkim Državama, taj procenat je malo veći i iznosi oko 13,3 radnika na sto hiljada.

“Upravo iz tih razloga, odlučili smo se da kroz nekoliko seminara, pošto je nemoguće na jednom seminaru ukazati na sve opasnosti i mjere zaštite radnika pri izvođenju raznih građevinskih radova, upoznamo učesnike sa najčešćim opasnostima i mjerama zaštite, u svrhu smanjenja broja povreda na radu i oboljenja u vezi sa radom. Za početak smo odabrali upoznavanje sa novim zakonskim rješenjima iz ove oblasti, upoznavanje sa pravilnim izvođenjem građevinskih skela – pošto su nepravilno postavljene skele najčešći uzrok povreda na radu sa smrtnim ishodom i sa opasnostima i mjerama zaštite od požara na gradilištu”, kazali su iz Privredne komore FBiH.

Predavači na seminaru biće, mr. Selma Hadžić, dipl. ing. Udruženje za unapređenje zaštite na radu i Naser Vlahovljak, dipl. ing. „Granulo-Re“ d.o.o. Sarajevo.

Seminar će biti održan u 11 sati u prostorijama Privredne komore Federacije BiH, ul. Branislava Đurđeva 10.

Kotizacija za učešće iznosi 120 KM + PDV, a uključuje materijal za seminar, osvježenja u pauzama i ručak.

Ukoliko firma šalje dvije osobe na seminar, cijena po polazniku je 100 KM + PDV, a za tri i više polaznika, cijena po polazniku je 80 KM + PDV.

Prijavu učešća treba izvršiti dostavom prijavnog obrasca na e-mail [email protected], najkasnije do 5.11.2019. godine.

Više informacija o seminaru i prijavi učešća može se pronaći na web stranici Komore http://kfbih.com/seminar–unapredjenje-zastite-na-radu-u-gradjevinarstvu–sarajevo–07.11.2019.-godine.