Novosti

Fiat Chrysler i Peugeot potvrdili spajanje


Fiat Chrysler i Peugeot PSA saopćili su da će udružiti snage putem razmjene akcija na “fifti-fifti” osnovi.

Tako će formirati četvrtu po veličini svjetsku grupu u sektoru proizvodnje automobila.

“Upravni odbori dvije kompanije dali su ovlaštenja svojim timovima da okončaju razgovore i zaključe obavezujući memorandum o razumijevanju u narednim sedmicama”, navodi se u zajedničkom saopćenju dva proizvođača automobila.

Predsjednik Fiat Chryslera John Elkann, će predsjedavati udruženom grupom, dok će glavni izvršni direktor Peugeota Carlos Tavares, biti njen generalni direktor.

Dogovor dolazi u trenutku kada se proizvođači automobila suočavaju sa globalnim padom tražnje i nastoje da razviju tehnološki naprednije, čistije modele automobila, kako bi ispunili sve oštrije propise protiv zagađenja vazduha.

“Procenjuje se da će ovo spajanje, kada bude završeno, generisati sinergiju od 3,7 milijardi EUR godišnje, bez ikakvog zatvaranja pogona”, navodi se u saopćenju

Prije zaključenja ugovora, Fiat Chrysler će svojim akcionarima isplatiti specijalnu dividendu od 5,5 milijardi EUR i podijeliti im akcije u svojoj robotičkoj jedinici Komau.

Peugeot će svojim deoničarima podijeliti 46 odsto akcija u svojoj fabrici za proizvodnju auto-djelova Foresija.

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire, pozdravio je ovaj dogovor, ocjenjujući da će to automobilskim grupama obezbijediti potreban minimum sredstava za ulaganje u čistije tehnologije i za ispunjavanje zahtjeva industrije.

Udružena grupa, čije će sjedište biti u Holandiji, imaće Upravni odbor od 11 članova.

Šest članova će biti iz Peugeota, uključujući Tavaresa, a među preostalih pet iz Fiat Chryslera biće predsedavajući Elkan.

Akcije zajedničke kompanije će biti listirane na berzama u Parizu, Milanu i New Yorku.