Tema u fokusu

Centar za vještačenje ‘Zenit’ izradio čak 118 ekspertiza u 2019.


Lider u poslovima vještačenja iz raznih oblasti u BiH, Centar za vještačenje i procjenjivanje“Zenit“ d.o.o. Banja Luka, izradio je čak 118 ekspertiza i ostvario povećanje prihoda i dobiti za 12 posto u prvih devet mjeseci 2019.

Centar za vještačenje i procjenjivanje „Zenit“ d.o.o. Banja Luka osnovan je 2011. godine i prva je registrovana firma za vještačenje u svim zakonom propisanim oblastima vještačenja u BiH.

Osim vještačenja za potrebe pravosudnih organa u BiH, Centar je ovlašten da izvodi dokaze i u raznim drugim postupcima vještačenja, bilo da su u pitanju poslovne banke, osiguravajuća društva, notarske kancelarije, državni organi i lokalne zajednice, kompanije, ali i građani.

Obavili vještačenja i u zemljama regiona

U prvih devet mjeseci 2019.godine, prema riječima Dragana Salića, direktora Centra za vještačenje “Zenit“ d.o.o. Banja Luka, izradili su ukupno 118 ekspertiza, počev od jednostavnijih do najsloženijih, pa čak i izuzetno komplikovanih vještačenja.

„Činjenica je da smo u ovoj godini dostigli sami vrh poslovanja. Angažovani smo u velikom broju predmeta, naročito u oblasti pravosuđa, kako u BiH, tako i u regionu. Obavili smo nekoliko uspješnih vještačenja iz raznih oblasti za Srbiju, Crnu Goru, Sloveniju i Hrvatsku. Sada trenutno radimo izuzetno složena i komplikovana razna interdisciplinarna vještačenja kod općinskih sudova u Bihaću, Sarajevu, Zenici, Istočnom Sarajevu, a u završnoj smo fazi izrade ekspertize o Buškom jezeru, vezano za raspodjelu sredstava ‘Elektroprivrede’ Republike Hrvatske općinama Tomislavgrad i Livno”, kaže Salić.

Centar za vještačenje „Zenit“, prema riječima direktora Salića, ostvario je odlične poslovne rezultate u prvih devet mjeseci 2019. godine, kao u ostalom i tokom svih proteklih godina.

„U prvih devet mjeseci 2019. ostvarili smo povećanje prihoda i dobiti za 12 posto u odnosu na isti period 2018. godine. Prema izvršenim procjenama, očekujemo da će i rezultati poslovanja do kraja 2019. biti bolji, nego rezultati koje smo ostvarili u 2018“, kaže Salić.

U Centru „Zenit“ radi oko 375 certifikovanih vještaka iz raznih oblasti, imenovanih od nadležnih ministarstava pravde, koje odlikuje stručnost, profesionalnost, nezavisnost i maksimalna posvećenost poslu.

Kroz timski rad i pojedinačno, ovi eksperti obavljaju najsloženija i najkomplikovanija vještačenja.

„Upravo takav postignuti nivo organizacije, čini rad našeg Centra prepoznatljivim na cijelom ekonomskom prostoru BiH i šire. Klijentima garantujemo kvalitet, stručnost, profesionalnost, odgovornost i ažurnost u svom radu. Poslove završavamo na vrijeme i u skadu sa propisanim zakonskim procedurama, a zadovoljni korisnici naših usluga najbolji su pokazatelj pouzdanosti, sigurnosti i dobrog poslovanja naše firme“, tvrdi Salić.

Edukacija kao vodeća investicija

A djelatnosti vještačenja eksperata ovog Centra, kako navodi Milica Bukva, stručni saradnik u Centru za vještačenje „Zenit“, obuhvataju sve zakonom propisane oblasti: ekonomske, poljoprivredne, saobraćajne, građevinsko – arhitektonske, mašinske, geodetske, hemijsko – tehnološke, elektro – tehničke, zaštite na radu, rudarsko – geološke, grafičko – grafoskopske, medicinske, farmaceutske, stomatološke.

„Ovdje bih dodala još i djelatnosti vještačenja iz veterinarske oblasti, zatim meteorološke, psihološko – pedagoške, protivpožarne zaštite, deminiranja, balističko – mehanoskopske i muzičke struke, procjena enterijera, umjetnina, kulturno- istorijskog naslijeđa, procjena intelektualne svojine, žigova, patenata, plemenitih metala …“, kaže Bukva.

Poslovi vještačenja i procjenjivanja, kako navodi dalje Bukva, po svojoj prirodi su takvi da konstantno upućuju na primjenu novih metoda i proširivanje ekspertnih timova, kako bi mogli profesionalno i odgovorno pristupiti rješavanju novonastalnih spornih situacija u raznim oblastima života i rada.

„Zbog toga kontinuirano radimo na organizaciji i učešću na raznim seminarima, kao što je učešće u projektu francuske nevladine organizacije EU4JUSTICE. Radi se o projektu ‘Organizacija i uloga sudskih vještaka u sudskim postupcima Vijeća Evrope, EU i BiH’ koji će se održati do kraja ove godine. To će našem Centru omogućiti postizanje još boljih poslovnih rezultata, stoga predstavlja i jednu od naših većih investicija“, dodaje Bukva.

Najsloženije ekspertize Centra aktuelne i u 2020.

Skup praktičnih i teorijskih znanja u oblasti vještačenja, eksperti ovog Centra pretočili su u knjizi “Vještačenje u teoriji i praksi na području BiH”, koja je u završnoj fazi izrade, a čiji je izdavač upravo Centar za vještačenje i procjenjivanje “Zenit” iz Banja Luke.

„Ova knjiga može pružiti potrebne informacije u oblasti vještačenja prije svega sudijama, tužiocima, stečajnim upravnicima, notarima, procjeniteljima, advokatima, studentima pravnih fakulteta, ali i svima ostalima. Stoga je trajni prioritet Centra da ulaže u edukaciju vještaka, kroz distribuciju ove knjige, kao i kroz povećanje tiraža časopisa ‘Vještak”“, ističe Bukva.

Za realizaciju svih poslovnih planova Centra za vještačenje „Zenit“ u 2020. godini, kako navodi dalje Bukva, biće neophodan ažurniji i odgovorniji pristup i realizacija propisanih obligaciono – finansijskih obaveza od pravosudnih organa na cijelom prostoru BiH.

„U završnoj fazi izrade su najsloženiji predmeti koji će se voditi, kako pred prvostepenim i drugostepenim sudovima, tako i pred Sudom BiH, a koji će biti aktuelni i u toku 2020. godine. Ovom prilikom pozivamo sve velike kompanije širom BiH na saradnju u izradi najkomplikovanijih ekspertiza, koje će naši ekspertni timovi vještaka uraditi u najbržem mogućem roku“, rekla je Bukva.

Priznanja kao podstrek za buduće poslovanje

Centar za vještačenje „Zenit“ d.o.o. Banja Luka dobitnik je priznanja Zvijezda i Certifikata bonitetne pouzdanosti, koje su im dodijelile Poslovne novine i LRC bonitetna agencija.

„Drago nam je da se prave vrijednosti i sav trud i rad koji ulažemo u svaki predmet, od osnivanja ove firme 2011. godine pa do danas, prepozna i nagradi. Ovo značajno priznanje sigurno će stvoriti još bolju sliku o Centru, kako kod domaćih organa prvosuđa, tako i u inostranstvu i pozitivno uticati na naše buduće poslovne poduhvate“, istakao je Dragan Salić.

(Piše: Irena VASIĆ – DOBRIĆ)