Tema u fokusu

Experto d. o. o. Laktaši: Rast izvoza od 24 posto u 2019.


Da djelatnost proizvodnje svih vrsta higijenskih proizvoda od papira može biti itekako unosna pokazuje primjer kompanija Experto d. o. o. iz Laktaša, koja je u sedam mjeseci 2019. godine ostvarila rast prihoda od 22 posto, dok su za sedam mjeseci 2019. godine ostvarili i rast izvoza od 24 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

Poslovanje kompanije Experto već duži niz godina bilježi konstantan rast, a prema riječima Đorđa Božićića, direktora kompanije, u tekućoj 2019. godini ostvareni su odlični poslovni rezultati.

Prihodi od izvoza 3 miliona KM

„Za osam mjeseci 2019. godine ostvarili smo ukupan prihod od približno 4 miliona KM, od čega se gotovo 3 miliona KM odnosi na prihode od izvoza robe. U tekućoj godini ostvaren je rast prihoda od 22 posto te rast izvoza od 24 posto u odnosu na isti period 2018. godine“, kaže Božićić.

Kompanija Experto d. o. o. Laktaši je osnovana prije 25 godina.

Prvobitni naziv firme je bio Fanny d. o. o. Laktaši, ali je u 2019. godini promijenjen radi jačanja vlastitog brenda – Experto.

Trenutno u preduzeću ima 30 zaposlenih, uz konstantnu tendenciju rasta poslovanja i zapošljavanja novih radnika.

„Osnovna djelatnost firme je proizvodnja svih vrsta higijenskih proizvoda od papira, a najveći dio proizvodnje se odnosi na proizvodnju svih vrsta slaganih i ubrusa u rolnama za domaćinstva i industrijsku upotrebu. Najveći dio proizvodnje kompanije Experto se izvozi u zemlje EU – Njemačku, Austriju i Švajcarsku. Proizvodi naše firme su zastupljeni i u svim zemljama u regionu i okruženju“, objašnjava Božićić.

Iako je konkurencija u branši proizvodnje higijenskih proizvoda od papira izuzetno izražena, kako navodi dalje Božićić, cilj firme Experto nije liderska pozicija na domaćem ili regionalnom tržištu, već zadovoljstvo kupaca i prepoznatljivost njihovog brenda te osvajanje novih tržišta.

„Od konkurencije se razlikujemo prvenstveno u fleksibilnosti prema potrebama svojih kupaca, kao i kvalitetom svojih proizvoda. Naša vizija je da budemo nezaobilazan faktor na domaćem tržištu higijenskih proizvoda od papira, da budemo prepoznatljivi na regionalnom tržištu te stabilan i pouzdan partner našim kupcima na području EU“, istakao je Božićić.

Povećanje proizvodnih kapaciteta za 40 posto

U kompaniji Experto do kraja 2019. godine očekuju blagi rast prihoda i izvoza u odnosu na prethodnu 2018. godinu, i to za 10 posto.

„Tokom prethodne dvije godine završili smo investiciju izgradnje proizvodnog pogona kojim su značajno povećani proizvodni kapaciteti firme. Takođe, i u 2019. godini planirana je investicija kojom će se postojeći proizvodni kapaciteti povećati za oko 40 posto u narednom periodu“, rekao je Božićić.

(Piše: Irena VASIĆ – DOBRIĆ)