Novosti

PKFBiH učinila sve da se BiH nađe među kandidatima za novu tvornicu VW-a


Njemački proizvođač automobila Volkswagen je upoznat o automobilskoj industriji u BiH jer je Privredna komora FBiH učinila sve da se BiH nađe među kandidatima za potencijalnu lokaciju njihove nove tvornice.

Direktor sektora energetike Privredne komore FBiH i koordinator projekta “Razvoj automobilske industrije FBiH” Armin Hodžić naveo je Feni da su Privredna komora FBiH i Vlada FBiH zajedno uputili pozivna pisma i dokumente u kojim su navedeni uslovi koje su spremni ponuditi VW-u.

“VW je planirao izgradnju nove velike tvornice vrijedne 1,7 milijardi eura u kojoj bi radilo oko 5.000 radnika, što bi, ukoliko bi bilo realizovano u BiH, značilo veliku korist za zemlju”, istakao je Hodžić.

Hodžić je precizirao da Komora okuplja više od 60 kompanija koje rade za automobilsku industriju, a od kojih desetak radi direktno za VW.

“Ipak, glavni kandidat za lokaciju nove tvornice VW-a još uvijek je Turska zbog veličine tržišta, a očekuje se da konačna odluka bude donesena početkom 2020.”, naglasio je Hodžić.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH i predstavnik Prevent grupacije BiH Adnan Smailbegović smatra da postojeći spor između Preventa i VW-a nije prepreka da njemački proizvođač investira u tvornicu automobila u BiH, ali da u ovom trenutku to nije realna opcija.

Naglasio je da je TAS bio tvornica koja se godinama razvijala i širila kompetencije, dok gradnja visokotehnološke tvornice automobila u BiH sada uz postojeći manjak kvalifikovane radne snage nije realna.

“Toj tvornici bi trebalo najmanje 600 inžinjera, a to je u BiH danas neizvodivo. Također, ta planirana tvornica bi trebala proizvoditi 1.000 automobila dnevno, a TAS je proizvodio 150”, pojasnio je Smailbegović.

I on vjeruje da je Turska najizvjesnija opcija za novu tvornicu VW-a.