Novosti

Italija ima najveći dug u EU, Njemačka u suficitu još najmanje dvije godine


Evropska komisija (EK) prognozirala je da će Njemačka zadržati budžetski suficit najmanje do 2021. godine.

EK smatra da će deficit Francuske biti iznad propisanog praga EU u ovoj godini, a da će italijanski dug nastaviti da raste i da će dostići nivo od skoro 140 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

U kvartalnim ekonomskim prognozama, zvanični Brisel je ocijenio da će 19-člana eurozona zadržati neutralnu fiskalnu poziciju u ovoj i sljedećoj godini, uprkos kontinuiranim pozivima Njemačkoj i drugim bogatijim državama da potroše više sredstava u borbi protiv dugotrajnog ekonomskog usporavanja.

Uprkos pogoršanim šansama rasta, Njemačka bi ove godine trebalo da zadrži veliki budžetski suficit od 1,2 odsto BDP-a.

Suficit će se smanjiti na 0,6 odsto BDP-a sljedeće godine, a 2021. godine na 0,2 odsto.

Holandija, koja je takođe među članicama eurozone koje mogu odvojiti više sredstava, ove godine će uknjižiti suficit od 1,5 odsto BDP-a, iduće godine 0,5 odsto, a 2021. godine 0,4 odsto.

Javni dug Italije, koja već ima apsolutno najveći dug u EU, prema procjeni EK, porast će na 136,2 odsto BDP-a u ovoj godini.

Dug će naredne godine porasti na 136,8 odsto BDP-a, a 2021. godine na 137,4 odsto.

Projekcije EK razlikuju se od procjena italijanske Vlade, koja predviđa da će javni dug iduće godine pasti na 135,2 odsto BDP-a i nastaviti da opada 2021. godine.

Francuska, čiji je dug blizu 100 odsto BDP-a, takođe troši više ove godine i očekuje se da će povećati budžetski deficit na 3,1 odsto, što je iznad praga EU od tri odsto bruto proizvoda.

Budžetski deficit Francuske bi trebalo da padne na 2,2 odsto BDP-a u narednoj godini.