Tema u fokusu

Pro Textil – rast izvoza za 15 posto za prvih šest mjeseci


Za specijalne jedinice širom svijeta kompanija Pro Textil d. o. o. iz Zenice proizvodi taktičku odjeću pod brendom UFPRO. U prvih šest mjeseci 2019. izvezla je usluge šivanja u vrijednosti od 2,2 miliona KM, što je rast od 15 posto u odnosu na isti period 2018..

Pro Textil je osnovan 2009. godine kao predstavništvo firme UNI&FORMA iz Slovenije, sa ciljem organizacije proizvodnje u BiH i izvoza gotovih proizvoda u Sloveniju.

Danas se cjelokupna proizvodnja taktičke odjeće za specijalne jedinice širom svijeta brenda UFPRO obavlja u BiH.

Prema riječima direktora Emira Mehinagića, prije dvije godine kompanija je pokrenula i vlastiti proizvodni pogon u Fojnici, koji zapošljava 35 radnika pa broj zaposlenih, zajedno sa ostalim radnicima kod njihovih kooperanata, prelazi 300.

„Bilježimo konstantan porast proizvodnje i u vlastitom i u pogonima kooperanata. Poslovni rezultati u 2018. su na neki način prevazišli očekivanja menadžmenta. Međutim, dokazali smo da možemo još bolje, jer je naša kompanija u prvih šest mjeseci 2019. godine izvezla usluge u vrijednosti od 2.200.000 KM, što predstavlja povećanje od 15 posto u odnosu na isti period prošle godine“, kaže Mehinagić.

Njihova partnerska kompanija UNI&FORMA iz Slovenije treća je kompanija u svijetu kad je u pitanju proizvodnja i prodaja taktičke odjeće.

„Cilj nam je preuzeti lidersku poziciju. Naša misija je donijeti vrhunske taktičke proizvode brenda UFPRO do svakog vojnika na terenu, ne samo u specijalnim nego i u redovnim jedinicama. Smatramo da svi zaslužuju imati najbolju opremu koja će im olakšati ionako težak boravak na terenu. Naša kompanija želi da i vojne i policijske jedinice u BiH napokon dobiju ono što zaslužuju, a to je vrhunski kvalitet i udobnost opreme“, ističe Mehinagić.

Stvaranje ugodnog poslovnog okruženja i korektan odnos sa kupcima, kooperantima i zaposlenima, kako navodi Mehinagić, predstavlja osnovu razvoja kompanije.

Njihova vodilja od samog osnivanja je bila timski rad i pozitivna energija, što su poslovni partneri prepoznali.

„Na probleme gledamo kao na izazove iz kojih možemo izaći još jači i iskustveno obogaćeni. Tokom 10 godina poslovanja firme ostvarili smo uspješnu poslovnu saradnju sa mnogim kooperantima širom BiH. Svi naši kooperanti imaju siguran posao i naplatu svog rada, kao i stalnu tehničku podršku preko naših pet kontrolora. Mi smo u prvom redu orijentisani na čovjeka. Zadovoljan kupac, saradnik i zaposlenik naš je osnovni cilj“, tvrdi Mehinagić.

S obzirom na stalan porast zahtjeva njihovih kupaca, u ProTextilu planiraju povećanje broja zaposlenih, kako u vlastitom pogonu tako i u pogonima kooperanata.

„U 2019. godini očekujemo rast izvoza i prometa za 10 posto. Kako uvijek nastojimo da pratimo najnovije trendove u tekstilnoj industriji, najviše pažnje posvetićemo stručnom usavršavanju i uvođenju novih tehnologija u proizvodnju koje uspješno olakšavaju rad i ubrzavaju radni proces“, rekao je Mehinagić.

(Piše: Irena VASIĆ DOBRIĆ)