Novosti

Predstavljen drugi Izvještaj o održivom poslovanju Coca-Cole HBC B-H Sarajevo


Obilježavajući pet desetljeća od početka distribucije Coca-colinih proizvoda na tržištu BiH publikovan je drugi Izvještaj o održivom poslovanju Coca-Cole HBC B-H Sarajevo, koji prezentira dio zajedničkih uspjeha u području održivosti.

„Upravljenje našim ekološkim otiskom i sprečavanje onečišćenja okoliša jedna je od naših najvažnijih obaveza. Cilj nam je neprekidno smanjivati direktan utjecaj na okoliš koji ostvarujemo vlastitim aktivnostima, a i indirektan utjecaj, koji se ostavruje aktivnostima naših dobavljača i poslovnih partnera“, izjavila je Ruža Tomić Fontana, generalna direktorica Coca-Cole HBC za Bosnu i Hercegovinu.

Kako se navodi između ostalog u Izvještaju od ukupno 120 miliona litara bezalkoholnih pića koje Coca-Cola HBC B-H uvozi ili proizvodi za domaće tržište, 89% proizvodi se u Bosni i Hercegovni.

Čak 68% ukupne nabavke u 2018. otišlo je domaćim proizvođačima, a od 2010. godine otpad se smanjio za 55% stoji u Izvještaju.

Među ključnim tačkama održivog poslovanja u 2018. u Izvještaju ističu i to da je potrošnja vode smanjena za 52% od 2010. godine, a potrošnja energije za 26%.

Preko 95% otpada reciklirano je u 2018. godini.

Poznato je da Coca-Cola posvećuje pažnju mladima, pa je tako za projekte razvoja mladih udvostručila ulaganja, a ukupna ulaganja u zajednicu veća su za gotovo 40% računajući od 2016.

Dvije godine unaprijed ispunili su jedan od ciljeva održivog poslovanja Grupe za 2025. godinu – od 2018. godine preko 50% frižidera na našem tržištu su energetski učinkoviti.

Dok je ukupna količina ispuštene pročišćene vode smanjena za 17,5% od 2014. godine.

Coca-Cola HBC B-H obavezala se smanjiti potrošnju energije i ukupni utjecaj svojih emisija.

Najveća količina energije troši se u sljedećim segmentima njihovog poslovanja:punionice, vozni park i rashladna oprema.

Prema izvještaju HEP Energije d.o.o. za 2018. godinu, 73% električne energije isporučene Coca-Cola HBC B-H dolazi iz obnvljivih izvora.