Novosti

Žene ‘vode’ oko 30 posto kompanija u privredi RS


Oko 30 posto kompanija u Republici Srpskoj je u vlasništvu ili suvlasništvu žena i one zapošljavaju oko 17 posto ukupne radne snage u privredi u tom bh. entitetu, rečeno je danas na otvaranju Prvog sajma preduzetništva žena u RS.

Predsjednik Područne privredne komore Banja Luka Goran Račić kaže da je ova komora prepoznala značaj žena u preduzetništvu i osnovala Savjet za žensko preduzetništvo.

Kroz komorski sistem, kako navodi, ženama je omogućen ravnopravan tretman u poslovanju, a kreirana je i strategija ženskog preduzetništva.

Žene-preduzetnice podržala je i entitetska predsjednica Željka Cvijanović, koja je naglasila je da one poslovnom inicijativom i aktivizmom učestvuju u ukupnom razvoju tog bh.entiteta.

“Žene su te koje svojim angažmanom, poslovnom inicijativom, aktivizmom i naporima koje ulažu učestvuju u ukupnoj privrednoj slici i razvoju RS”, dodala je ona.

Entitetski ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević podsjetio je da je usvojena Strategija razvoja ženskog preduzetništva do 2023. godine, čime je sistemski podržan razvoj ženskog preduzetništva.

“Cilj nam je unapređenje ove djelatnosti, odnosno bolje povezivanje preduzetnica i kvalitetnija finansijska podrška njihovim projektima”, rekao je Petričević.

Sajam je organizovala Privredne komore RS.