Tema u fokusu

Tvornica cementa Kakanj – rekordni izvoz od 125.000 tona cementa u 2019.


Najprosperitetnija kompanija u BiH, Tvornica cementa Kakanj, članica prestižne svjetske grupacije Heidelberg Cement, ostvarit će do kraja 2019. godine rekordni izvoz oko 125.000 tona cementa, što je čak za 50 posto više u odnosu na 2018.

Iako se stagnacija u implementaciji rezultata izbora u BiH, koja traje više od godinu dana, odrazila i na poslovanje Tvornice cementa Kakanj (TCK), vodećeg proizvođača cementa u BiH, to ih neće omesti da do kraja 2019. ostvare rekordne rezulate izvoza cementa u EU.

Plasman 460.000 tona cementa u 2019.

Prema riječima Branimira Muidže, direktora Tvornice cementa Kakanj i generalnog direktora Heidelberg Cementa u BiH i Hrvatskoj, značajan zastoj u građevinskim aktivnostima u BiH, uzrokovao je i pad potražnje za cementom i betonom.

„Izvjesno je da ćemo do kraja 2019. godine ukupno prodati oko 460.000 tona cementa, što je za oko 5 do 7 posto manje u odnosu na 2018. Ipak, značajno je istaći da smo povećali izvoz, koji će djelimično nadomjestiti pad tržišta u BiH. Očekujemo da ćemo do kraja 2019 godine ostvariti izvoz između 115.000 i 125.000 tona cementa, što je za 50 posto više nego u 2018. U strukturi se ponajviše radi o rasutom cementu, koji izvozimo u Hrvatsku“, kaže Muidža.

Više od 40 godina Tvornica cementa Kakanj uspješno opskrbljuje cijelu ovu regiju sa cementom vrhunske kvalitete.

Oko 17 miliona tona cementa ugradili su u cjelokupni razvoj bh.društva.

Tvornica cementa Kakanj danas je primjer stabilnosti, pouzdanosti i ekonomskog uspjeha, a postala je respektabilna i u međunarodnim okvirima.

„Naše ‘sivo zlato’ u temeljima je kompletnog modernog života u BiH, ali i šire. Ono što nas uvijek izdvaja od konkurencije je naša neprikosnovena kvaliteta koja nosi ime Kakanj Cement, i to je brend kojem su mnogobrojni kupci vjerni već desetljećima“, naglasio je Muidža.

Sedam pogona za proizvodnju betona u BiH

Širenje mreže poslovnica i proizvodnih pogona jedan je od poslovnih prioriteta Tvornice cementa Kakanj u cilju vertikalno integriranog pristupa kupcima i gradnji, uz ponudu kompletne usluge.

Osim pogona za proizvodnju cementa u Kaknju, danas ova tvornica ima i četiri terminala u BiH za otpremu cementa.

„Svoj osnovni proizvod, cement, plasiramo i kroz proizvodnju i dostavu gotovih betona, koje obavljaju kćerke kompanije TBG BH u BiH i TBG Beton u Hrvatskoj. Tvornica cementa Kakanj ima sedam pogona za proizvodnju betona u BiH i sedam u Hrvatskoj. Naš beton je napravljen od visokokvalitetnog kakanjskog cementa, rađen prema njemačkim recepturama i u skladu sa potrebama naših klijenata. Od 2019. godine svoj stručni kadar i znanje u proizvodnji betona nudimo i klijentima u Splitu“, dodaje Muidža.

Dugoročna vizija i planiranje kojim se poslovanje Tvornice cementa Kakanj odlikuje već desetljećima, kao i vrhunski kvalitet od koga nikad ne odstupaju, u kombinaciji sa lojalnim, motiviranim i iznimno stručnim kadrom, recept su za uspjeh i konkurentnost, kako u BiH, tako i regionu.

Međutim, uspješnost poslovanja Tvornice cementa Kakanj ne ogleda se samo dostignućima na tržištu i finansijskim rezultatima, već i u društveno odgovornom djelovanju.

TCK – lider održivog razvoja u BiH

„Društvena odgovornost će nam uvijek biti na prvom mjestu jer, samo poslovanje koje ima pozitivan učinak na cjelokupno društvo, može biti održivo i uspješno. To je pravi DNK naše kompanije i ogledalo našeg poslovanja. A Tvornica cementa Kakanj ove godine je proglašena za pionira i lidera održivog razvoja u BiH“, naglasio je Muidža.

U okviru strateških planova za 2020. godinu, menadžment Tvornice cementa Kakanj očekuje mnogo bolje poslovne rezultate, jer počinje realizacija dugo najavljivanih infrastrukturnih projekata, što će se odraziti na rast cjelokupne privrede u BiH.

„Infrastruktura, konkretno autoput kroz BiH, mora biti prioritet, jer će se izgradnjom autoputa i drugih infrastrukturnih objekata značajno ubrzati promet roba i ljudi u BiH i donijeti mnogobrojna druga ulaganja“, rekao je Muidža.

Tvornica cementa Kakanj – bonitetno pouzdan partner

„Jako smo ponosni što smo dugogodišnjim sistematskim i kvalitetnim radom i zalaganjem svih naših zaposlenika uspjeli izgraditi kompaniju koja je uspješna na svakom polju, koja je pouzdan, siguran, ugledan i poželjan partner svim svojim stakeholderima“, rekao je Branimir Mudiža.

(Piše: Irena VASIĆ – DOBRIĆ)