Tema u fokusu

Zahvaljujući Tehnofruitu svjetski trendovi zaštite voćnjaka i vinograda i u BiH


Zastupnik poznatih svjetskih kompanija za uvoz opreme u zaštiti voćnjaka i vinogradau BiH, kompanija Tehnofruit d.o.o. Gradiška, očekuje povećanje prihoda od 30 posto u 2020. godini, nakon što je u prvih deset mjeseci 2019. ostvarila poslovni rast.

Osnovna djelatnost ove kompanije, koja je na bh. tržištu prisutna još od 2005. godine je prema riječima Nebojše Stanišljevića, direktora Tehnofruit d.o.o. Gradiška, trgovina sistemima za zaštitu od leda, kao i njihova ugradnja.

Danas, kompanija Tehnofruit slovi za lidera u voćarsko-vinogradarskoj tehnici zaštite u BiH.

„Kroz intenzivnu implementaciju svjetskih tehnologija u zaštiti voćnjaka i vinograda mehaničkim putem, kao i kroz kontinuirano unapređivanje znanja, kompanija Tehnofruit nastoji da klijentima u BiH omogući pristupačnost svjetskih trendova u ovoj oblasti“, kaže Stanišljević.

Zastupnici austrijske firme Fruit Security

Kompanija Tehnofruit zastupnik je poznate austrijske firme Fruit Security za uvoz i postavljanje sistema protivgradne zaštite, tj. protivgradnih mreža.

Kako dalje navodi Stanišljević, sistem se projektuje za svaki voćnjak pojedinačno, jer se mora voditi računa o specifičnosti terena, ali i samog zasada.

„Ovo je najbolja zaštita voćnjaka od leda. Jer, osim što led trenutno oštećuje biljku, njegove posljedice su vidljive i naredne godine, pošto utiče na prinos do čak 50 odsto. U Evropi je pod ovakvim sistemom pokriveno 90 posto voćnjaka, dok u BiH ova protivgradna zaštita je tek počela da se primjenjuje“, tvrdi Stanišljević.

Bogato iskustvo kompanije Tehnofruit u postavljanju protivgradne zaštite, najbolja je garancija klijentima da će dobiti najkvalitetniju ugradnju i proizvode.

„Projektujemo najbolje rješenje za potrebe naših klijenata, a u tome nam pomažu naši ino partneri, koji su takođe prisutni kao tehnička podrška. Mogu slobodno da kažem da je Tehnofruit ‘mercedes’ u protivgradnoj zaštiti“, naglasio je Stanišljević.

Moto Tehnofruit-a „provjereni od prirode“

Prije dvije godine kompanija Tehnofruit je preuzela zastupništvo za tržište BiH i od italijanske firme Rinieri za priključne mašine, kao i zastupništvo belgijske firme Agrofrost za mahaničku zaštitu od mraza za voćarstvo i vinogradarstvo, čime su uspješno zaokružili svoju ponudu.

„U 2019. godini uspješno smo okončali zastupništvo sa frimom ‘Antonio Carraro’, koja proizvodi voćarske traktore prilagođene našem terenu, što je veoma važno za sigurnost vozača. U pregovorima smo i sa nekim ukrajinskim firmama za instalaciju protivgradne mreže“, istaknuo je Stanišljević, dodajući da je moto njihove kompanije „provjereni od prirode“.

Kompanija Tehnofruit i u 2020 očekuje povećanje prihoda od 30 posto u odnosu na 2019. godinu.

„ Za nas je od krucijalne važnosti šta će se dešavati sa tržištem voća u BiH, kao i određene aktivnosti vezane za izvoz voća na druga tržišta“, rekao je Stanišljević.

Certifikat bonitetne pouzdanosti za Tehnofruit

„Ovo priznanje je potvrda našim klijentima da su dobro izabrali, jer sistemi za zaštitu voćnjaka i vinograda koje mi radimo moraju trajati 20 i više godina, a to znači pouzdanost. Ujedno, to nam predstavlja izazov da budemo još bolji, a kao potvrda za to je da mi već radimo na sertificiranju za standard ISO 90001“, kaže Nebojša Stanišljević.

Piše: Irena VASIĆ – DOBRIĆ