Novosti

PKFBiH – Umrežavanje i promicanje inovacija u sektoru drvoprerade


Potpredsjednik Privredne komore FBiH Marko Šantić na konferenciji Adriatic Wood Days koja je ove sedmice završena u Dubrovniku istaknuo je potrebu daljnjeg regionalnog povezivanja svih aktera u području drveta, šuma i biomase, te ukazao na značaj inovacija u ovom sektoru.

“Krajnji ciljevi inovacija jesu poboljšanje poslovanja, povećanje prihoda, bolja konkurentnost i održivosti te smanjenje troškova, a inovacijske aktivnosti su ključni pokretači cjelokupnoga privrednog razvoja. Inovativnost u drvnom sektoru, te inovacija kao njezin rezultat vezani su za mnogobrojne čimbenike. Ulaganja u novu opremu i tehnologije sama po sebi nisu dostatna ukoliko izostane inoviranje postojeće i stvaranje nove proizvodnje koja će nastojati dosegnuti izvrsnost i tako postati globalno konkurentna”, kazao je Šantić.

Privredna komora FBiH bila je partner ove konferencije posvećene aktuelnim temama iz oblasti šumarstva i prerade drveta, a osim predstavnika Komore, učestovali su i predstavnici Drvnog klastera „Namještaj i drvo“.

Pored učesnika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i regije, na konferenciji su učestvovali predstavnici evropske asocijacije za bioenergiju Bioenergy Europe i EPC-a (European Pellet Council), te evropske Rosewood mreže i drugi.

Šantić je dodao da je Adriatic Wood Days idealna prilika i zemljama kao što je Bosna i Hercegovina, da sazna novosti iz ove branše, za kvalitetno umrežavanje, te poboljša povlačenje raspoloživih sredstava pretpristupnih fondova prekogranične suradnje u kvantitativnom i kvalitativnom smislu.

Učesnici su raspravili brojne aktuelne sektorske teme kao što su: bioenergija i budućnost, drvo kao materijal „zelene“ budućnosti, mediteranske šume i izazovi te klasteri i regionalni razvoj.

U sklopu radne grupe Klasteri i regionalni razvoj (Strategija za dunavsku regiju) pokrenuta je inicijativa za izradu strategije za jačanje uloge klastera u dunavskoj regiji.

“Bez obzira na dosadašnje rezultate, akteri regionalnog razvoja još uvijek nisu iskoristili puni potencijal klastera u svrhu reindustrijalizacije regija. Strategijom bi se trebalo dati odgovore na izazove koji su zajednički klasterima u ovoj regiji u kojoj je aktivni član i partner Drvni klaster ‘Namještaj i drvo’ – Sarajevo, a tiču se pitanja finansiranja te uključivanja klastera u strateška planiranja regionalnog razvoja”, kazao je Feni predsjednik Drvnog klastera “Namještaj i drvo” Dinko Mujkić.

Objava strategije je planirana za oktobar 2020. na godišnjem forumu Strategije za dunavsku regiju.