Tema u fokusu

iForm kreće s realizacijom ugovora vrijednog 14 miliona eura u 2020.


Jedina kompanija u BiH koja se direktno bavi proizvodnjom alata i djelova od lima za automobilsku industiju, iForm Tools d.o.o. Široki Brijeg, potpisala je u 2019. ugovor sa njemačkim tvrtkama o proizvodnji dijelova za automobile, vrijedan 14 miliona eura.

Zahvaljujući uhodanom timu i kvaliteti svojih proizvoda, kompanija iForm Tools zadobila je povjerenje renomiranih svjetskih proizvođača automobila i velikih dobavljača autoindustrije, koji koriste alate i štancane dijelove ove renomirane kompanije iz Širokog Brijega.

Prema riječima Ivana Sopte, CEO-a kompanije iForm d.o.o. Široki Brijeg, ugovor vrijedan 14 miliona eura, koji su potpisali sa njemačkim tvrtkama za proizvodnju dijelova za automobile, biće realizovan u periodu od 2020. do 2026. godine.

„S novim investicijama za koje smo sklopili ugovore u 2019. godini, planirani prihod kompanije iForm u 2021. godini iznosit će cca. 12 miliona KM“, kaže Sopta.

„iForm“ otvara novu poslovnu zgradu 16. decembra

Prioritetna strategija ove renomirane kompanije iz Širokog Brijega je ulaganje u tehnologiju i osposobljavanje kadra, kako bi među vodećim tvrtkama na području Balkana, bili dobavljač br. 1 za automobilsku industiju.

„Ključni faktor uspješnog poslovanja kompanije iForm je ulaganje u naš kadar i tehnologiju. Značajne investicije uložili smo u izgradnju nove poslovne zgrade u iznosu od 1,7 miliona KM, koja će zvanično biti otvorena 16. decembra“, istaknuo je Sopta.

Zahvaljujući visokoproduktivnom strojnom parkom s kojim raspolažu, u kompaniji iForm godišnje prerađuju između 250 i 300 tona alatnog čelika.

„Naš strojni park trenutno ima više od 12 visoko-tehnoloških strojeva, koji nam pomažu u optimizaciji naših proizvodnih procesa, zbog čega naši finalni proizvodi imaju izrazito kvalitetne karakteristike. Naši najveći alati koje nudimo na tržištu su dimenzije 4000×1600 mm“, kaže Sopta.

Poslovni rezultati kompanije iForm ostvareni u 2019 godini, kako navodi dalje Sopta su zadovoljavajući.

Ostvarili prihod od 3.950.000 KM u 2019

„Istina je da smo ostvarili neznatno niže prihode u 2019. zbog preseljenja u novi poslovni objekt kompanije, zahvaljujući čemu su čak za tri puta povećani kapaciteti iForm. Ostvareni uslužni prihod naše kompanije u prvih 9 mjeseci iznosi 3.950.000 KM, a neto dobit 920.000 KM“, tvrdi Sopta.

Primarni cilj kompanije iForm je da svojim klijentima i zaposlenicima pruže pouzdanost, sigurnost i pozitivnu partnersku atmosferu.

Zbog toga su izuzetno ponosni na svoj tim sa više od 50 zaposlenih, od kojih je 30 posto inžinjera strojarske i tehničke struke, koje kompanija obučava i ulaže u njihovo obrazovanje.

„Od njihove energije, posvećenosti efikasnosti, entuzijazma, lojalnosti, načina rješavanja problema, poštivanja rokova i odnosa prema klijentima u mnogome zavisi kako će se kompanija pozicionirati na tržištu i u kom pravcu će se odvijati naše poslovanje“, kaže Sopta.

I u 2020. godini u kompaniji iForm Tools očekuju povećanje prihoda i dobiti, a planiraju i nove investicije.

„U narednoj godini očekujemo povećanje prihoda i dobiti za najmanje 15 posto. U 2020. planiramo uložiti još 2,5 miliona KM u novu opremu. Radi se o presama za štancanje visokosofisticiranih proizvoda od lima za automobilsku industriju, kao i novu opremu za varenje sklopova za automobile, za šta već imamo sklopljene ugovore“, rekao je Sopta.

Piše: Irena Vasić-Dobrić