Tema u fokusu

Kompanija K-Uni plus iz Dervente ostvarila izvoz od 24 miliona KM u 2019.


Stalni rast proizvodnje, ulaganje u nove tehnologije i društvena odgovornost, zaštitni je znak kompanije K-Uni plus d.o.o. Derventa za proizvodnju PVC profila u građevinarstvu, koja je ostvarila rekordne rezultate poslovanja u 2019. godini.

Kompanija K-Uni plus d.o.o. Derventa osnovana je 2015. godine i iz godine u godinu bilježi dobre poslovne rezultate.

Već u mjesecu augustu 2019., prema riječima Albine Begić, direktorice K-Uni plus d.o.o., dostigli su 80 posto godišnjeg proizvodnog kapaciteta, a do kraja ove godine očekuju da će za 3 do 5 posto prebaciti planirani cilj.

Očekuju povećanje prihoda do 7 posto u 2020.

Ostvareni prihod kompanije za deset mjeseci 2019. godine iznosi 25.257.655,72 KM i veći je za 3 posto u odnosu na isti period prošle godine. Takođe, ostvarena dobit u prvih deset mjeseci ove godine iznosi 508.246,27 KM i veća je za 12 posto u odnosu na isti period prošle godine. Ostvareni izvoz za prvih 10 mjeseci ove godine iznosi 23.953.358,83 KM i veći je za 2 posto u odnosu na isti period prošle godine“, istaknula je Begić, dodajući da u 2020. godini očekuju povećanje prihoda od 5 posto do 7 posto.

Proizvodnja PVC profila za fasade koje se koriste u građevinarstvu, u kompaniji K-Uni plus odvija se na 7.000 kvadratnih metara prostora.

„U narednom periodu planiramo proširenje proizvodnih, kao i skladišnih kapaciteta. U planu je izgradnja nove proizvodne i skladišne hale od nekih 10.000 m2, koja će nam olakšati i ubrzati proizvodni proces“, objašnjava Begić.

Za nabavku tri nove mašine 230.000 eura

Recept za poslovni uspjeh, prema mišljenju Begić je kvalitet po kojem se prepoznaju, te brza i kvalitetna isporuka robe. Zbog toga u kompaniji K-Uni plus veliku pažnju pridaju ulaganju u nove tehnologije.

Samo za nabavku tri nove mašine izdvojili su 230.000 eura.

„Nova tehnologija će nam omogućiti poboljšanje kvaliteta proizvoda, jer se radi o najmodernijim mašinama za proizvodnju PVC profila. Naše proizvode radimo isključivo od sirovina evropskog porijekla i plasiramo ih na tržište EU. Tamo imamo dva velika kupca, preko kojih distribuiramo naše proizvode do krajnjeg potrošača“, tvrdi Begić, dodajući da uskoro planiraju nabavku još novih mašina.

U kompaniji K-Uni plus imaju 150 stalnih radnika, dok u toku sezone taj broj naraste i do 180 zaposlenih.

Kao i mnoge druge kompanije u BiH, suočeni s velikim odlivom radne snage, stoga je kako navodi dalje Begić, njihov ključni zadatak ulaganje u znanje i edukaciju zaposlenih.

„Često naglašavam da je moja najveća snaga i moj podsticaj upravo naš tim. Zahvaljujući njihovom profesionalnom radu i njihovoj izvrsnosti, ostvarujemo zadane ciljeve u kompaniji. Međutim, koliko god se mi trudili, smatram da i naša država mora da poduzme značajne mjere, kako bi se odliv radno sposobnog stanovništva doveo pod kontrolu“, upozorava Begić.

Kroz društveno odgovorni rad, kompanija K-Uni plus konstantno podržava sportske kolektive, kao i sve kulturno sportske manifestacije u Derventi.

Također, pomažu udruženja djece s posebnim potrebama, kao i pojedinačne akcije prikupljanja pomoći.

K-Uni plus vodeća po izvozu i prihodu

„Drugu godinu zaredom u projektu ‘100 najvećih u BiH’, koje organizuju LRC d.o.o. i Poslovne novine, ‘K-Uni plus’ je vodeća u kategoriji srednjih kompanija po izvozu i po prihodu , što također dokazuje naš poslovni uspjeh. Takvo jedno priznanje nam daje vjetar u leđa da budemo još bolji’, kaže Albina Begić.

Piše: Irena Vasić-Dobrić