Novosti

TBG BH – 20 godina najjačeg betona


Prve kubike betona proizveli su 1999. godine u Lukavcu kao TBG Reweus, a 2000. godine pridružili su se Tvornici cementa Kakanj i HeidelbergCement Grupi pod novim nazivom TBG BH i otvorili prvu betonaru u Sarajevu.

U tim poslijeratnim godinama TBG BH je uveo primjenu njemačkog principa rada i kvalitete na obnovu grada.

Danas, 20 godina kasnije, TBG BH je najtraženiji proizvođač betona u zemlji sa sedam betonara u svim glavnim urbanim centrima države i na svim glavnim infrastrukturnim gradilištima.

Zapošljava 45 ljudi, a najviše se cijeni njihov pristup kvaliteti proizvoda i usluga.

„U proteklih 20 godina proizveli smo preko 1,7 miliona kubika betona koji je ugrađen u puteve, tunele, aerodrome, mostove, bolnice, vrtiće, škole i domove. Zahvaljujući našim vrijednim radnicima napravili smo beton koji povezuje i mjesta i ljude, povezuje ekonomiju, osigurava bolji kvalitet i standard življenja. Zahvaljujući istinskom zalaganju svakog našeg člana kolektiva, te investicijama u proizvodne kapacitete i kontrolu kvalitete, uspjeli smo utrostručiti naše kapacitete i isporučiti milione tona kubika najkvalitetnijeg betona svim našim kupcima“, kazala je Ehlimana Šehmehmedović, direktorica TBG BH, dodajući da su s ponosom i radošću dočekali da obilježe ovu dvadesetu godinu uspješnog poslovanja.

TBG BH svoje poslovanje zasniva na principima održivog razvoja i dugoročnom razvoju usmjerenom na savremene proizvodne pogone i stručno osoblje.

Ovo je prvi proizvođač betona u BiH koji je uskladio svoju proizvodnju i svoje proizvode prema evropskim normama.

Kao članica prestižne HeidelbergCement Grupe, TBG BH je savršen partner za gradnju koji radi po EU recepturama uz njemački standard rada i poslovanja.

„Proizvodi Tvornice cementa Kakanj i TBG BH desetljećima su najtraženiji u BiH, a i šire, za izgradnju najzahtjevnijih i najvažnijih objekata. Naš cement i naš beton su osnova razvoja modernog društva, i zbog toga su sve naše aktivnosti usmjerene na održivi razvoj. Uz pomoć naše matične kompanije, njemačkog HeidelbergCementa, sistematski razvijamo i ispitujemo nove vrste betona s ciljem poboljšanja svojstava betona. Beton se sve više prepoznaje kao kvalitetan i održiv materijal za gradnju. Mi već godinama promoviramo beton kao izvrsnu alternativu u zgradarstvu i infrastrukturi, što je i svjetski trend jer je trajniji, zahtijeva manje sredstava za održavanje i prihvatljiviji je i za okoliš. Zato naša strategija razvoja uključuje i širenje mreže pogona za proizvodnju betona kako bi svima bili dostupni naši visokokvalitetni betoni“, izjavio je ovom prilikom Branimir Muidža, generalni direktor HeidelbergCementa za BiH i Hrvatsku.