Novosti

Tvornica cementa Kakanj obilježila 41. godišnjicu


U Tvornici cementa Kakanj svečano je obilježen 41. rođendan ove kompanije. Kao i prethodnih godina, upriličen je svečani ručak za sve zaposlene, te svečani prijem i zakuska za penzionere i porodice preminulih i poginulih radnika.

Posebne nagrade i zahvalnice dobili su radnici koji pune 25 godina rada u Tvornici.

Svim radnicima, penzionerima i porodicama preminulih radnika Tvornica cementa Kakanj podijelila je i prigodne poklone kao i novčane nagrade.

Domaćini ispred Tvornice cementa Kakanj bili su Zehra Obralija, izvršna direktorica za finansije i ekonomska pitanja i Izudin Neimarlija, izvršni direktor za proizvodnju i tehnička pitanja.

Uz srdačnu dobrodošlicu, članovi Uprave su u svojim obraćanjima istakli istinski značaj i doprinos koji je svaki pojedinac koji je ikad radio u Tvornici ostavio na ovaj kolektiv.

„Uvijek sa velikom radošću dočekujemo ovaj dan kada se susrećemo sa svima vama koji ste učinili da se naša kompanija uvijek spominje po uspjesima i napretku, jer svaki naš uspjeh je zapravo i vaš uspjeh,“ kazao je u svom obraćanju direktor Neimarlija.

Istakao je da Tvornica cementa Kakanj i ovu 2019. godina završava sa veoma značajnim poslovnim rezultatima i ispunjenim ciljevima.

Pored značajnih ulaganja u poboljšanja u proizvodnji, najznačajniji okolišni projekat je uvođenje upotrebe alternativnih goriva, čime je Tvornica cementa Kakanj značajno smanjila emisije stakleničkih plinova i doprinijela ispunjenju UN ciljeva održivog razvoja 2030.

Time je zaslužila priznanje Pionir održivog razvoja u BiH koju su joj dodijelili UNDP i Švedska ambasada u BiH.

U Tvornici cementa Kakanj radili su i na širenju poslovne mreže kroz otvaranje novih postrojenja za proizvodnju betona u Mostaru i Splitu, te otvaranje novog terminala za cement u Bihaću.

Prve tone „sivog zlata“ krenule su iz Kaknja 15. decembra 1978. godine, i u potpunosti promijenile historiju građevinske industrije u BiH.

Izgradnjom cementare u Kaknju omogućen je mnogo brži razvoj moderne infrastrukture i gradnje neophodnih stambenih i poslovnih objekata u urbanim centrima koji su se intenzivno razvijali početkom osamdesetih.

Cement iz Kakanj posebno je bio značajan za izgradnju kompletne infrastrukture i pratećih objekata za XIV Zimske olimpijske igre u Sarajevu.