Tema u fokusu

LEA planira izvoz odjevnih predmeta u 2020.


„Kvalitet, udobnost i dizajnersko rješenje u skladu sa namjenom i modnim trendovima“, zaštitni je znak firme LEA O.D. Sarajevo, čiji odjevni predmeti su za vrlo kratko vrijeme uspjeli zadobiti povjerenje kupaca širom BiH.

Firma LEA bavi se proizvodnjom uniformi za kompanije, škole, zdravstvene ustanove i sportske organizacije, kao i proizvodnjom odjevnih predmeta u svim konfekcijskim veličinama za djecu, žene i muškarce.

Nedavno su pokrenuli i vlastiti brend odjeće za moderne žene „Allure by Lea“, koji plasiraju kroz spostveni online shop, te kroz butike na području Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona.

Realizacija prema zahtjevima klijenata u BiH

Prema riječima Aide Suljić, direktorice LEA O.D. Sarajevo, pažljivim odabirom materijala za proizvodnju odjevnih predmeta za svakodnevnu ličnu i profesionalnu upotrebu, LEA proizvodi su za kratko vrijeme uspjeli zadobiti naklonost bh. kupaca.

„Dokazano smo spremni uspješno realizirati zahtjeve naših klijenata u bilo kojem obimu, a prema unaprijed utvrđenom planu i rokovima proizvodnje i isporuke. Naša odjeća se proizvodi u Bosni i Hercegovini i koristimo isključivo visoko kvalitetne materijale“, kaže Suljić.

Kompanija LEA osnovana je sa ciljem proizvodnje moderne i komotne odjeće, kako za poslovne korisnike, tako i za kupce koji žele odjeću krojenu po mjeri.

Kako dalje navodi Suljić, njena ideja za osnivanje biznisa je proizašla iz ljubavi prema ovom poslu, koju gaji još od malena.

„Pokretanje proizvodnje prvih odjevnih predmeta pretočeno je u stvarnost 2015. godine, kada je osnovana firma LEA i izradom prvih uniformi za djecu i odrasle za OŠ ‘Bloom’ u Sarajevu. Nakon toga, brojne poslove realizovali smo sa drugim školama, sportskim klubovima, kulturno-umjetničkim društvima, ali i firmama, koje su imale potrebu za posebnom vrstom radne odjeće, kao što su građevinske ili farmaceutske kompanije ”, objašnjava Suljić.

Prvi poslovni uspjesi omogućili su kompaniji LEA serijsku proizvodnju modnih odjevnih artikala: košulja, džempera, dukserica, trenerki, kaputa, mantila, haljina, poncha, polo majica itd., u svim konfekcijskim veličinama za djecu, žene i muškarce, kao i izradom uniformi za profesionalnu upotrebu.

“A odabirom LEA proizvoda kupci znaju da mogu računati na kvalitet, udobnost i dizajnersko rješenje u skladu sa namjenom i modnim trendovima”, istaknula je Suljić.

Danas, kompanija LEA proizvodi i plasira svoje proizvode na tržište kroz maloprodaju, sopstveni online shop (trgovinu), te kroz narudžbe klijenta za daljnju prodaju ili upotrebu u njihovim radnim organizacijama.

Uporedo s tim, razvili su i poseban kanal prodaje putem butika.

Brend Allure by Lea

Za izvanredan uspjeh firme LEA na bh. tržištu, dobrim dijelom zaslužan je vlastiti brend Allure by Lea, dizajniran za moderne žene.

Odjevne kreacije brenda Allure By Lea nosile su i učesnice izbora za “Miss Federacije BiH” i “Miss RS”za 2019. godinu, kao i učesnice Nivea Fashion Week-a.

Jednu od tih modernih odjevnih kreacija, firma LEA poklonila je Azri Dedić, evropskoj prvakinji u džudou na konferenciji “Pouzdanost 2019”, a ujedno je bila i sponzor nagradne igre za učesnike konferencije.

“Zahvaljujući odjevnim kreacijama Allure by Lea, žene koje ih nose osjećaju se posebno i ženstveno. Naša vizija je odjeća neobičnih krojeva, u kojoj će se žene osjećati ugodno i biti ispunjene snagom i samopouzdanjem. U našoj kolekciji svako može pronaći nešto za sebe, dizajn je jedinstven za sve prilike, ali je i svakodnevno nosiv”, tvrdi Suljić.

Kompanija LEA svoj uspjeh na tržištu temelji na zadovoljstvu kupaca, koje im je na prvom mjestu.

“Naša misija je kupcima pružiti visok nivo vrijednosti, kroz kvalitetni domaći proizvod i pristupačne cijene, te visok nivo usluge. Iznimno nam je važno da svi naši kupci budu zadovoljni našim proizvodima, što i potvrđuju ponovnom kupovinom”, kaže Suljić.

Ostvarili povećanje prihoda za 35 posto u 2019.

U 2019. kompanija LEA ostvarila je povećanje prihoda za 35 posto, te investirala 30.000 KM za nabavku tri nove mašine za proizvodnju odjevnih predmeta.

Osim toga, kroz konstantnu poslovnu edukaciju, zaposleni u ovoj kompaniji razvili su dodatne vještine u radu.

“Posebno bih se zahvalila nadležnim u Kantonu Sarajevo, kao i Vladi FBiH na poticajima i dosadašnjoj podršci kroz više projekata”, istaknula je Suljić.

U strateškim planovima kompanije LEA za 2020. godinu zacrtano je povećanje proizvodnih kapaciteta, zapošljavanje novih radnika, te širenje prodajne mreže butika na područje cijelog regiona.

“Također, nadamo se da ćemo u 2020. realizirati i prve poslove za inostrano tržište, te tako osigurati dalji razvoj naše firme”, rekla je Suljić.

Piše: Irena Vasić-Dobrić