Novosti

Poslovna klima u Njemačkoj poboljšana u decembru


Očekivanja poslovnih čelnika u Njemačkoj porasla su u decembru na najviši nivo u šest mjeseci, signalizirajući otpornost najveće evropske ekonomije uprkos krizi u industriji, saopćeno je iz ekonomskog instituta Ifo.

Ifov indeks poslovne klime porastao je u decembru 1,2 boda u odnosu na novembar na 96,3 boda, najvišu vrijednost od juna.

„Njemačka ekonomija kreće u novu godinu s više povjerenja”, konstatovao je predsjednik Ifoa Clemens Fuest.

Poboljšane su i ocjene aktualnog stanja u poslovanju i prognoze za idućih šest mjeseci.

U industriji su optimističniji u pogledu razvoja poslovanja u idućih šest mjeseci.

Aktuelno je stanje po njima nešto lošije nego što je bilo u novembru.

Njemačka ekonomija usporava zbog problema u izvozno orijentisanoj industriji kojoj glavobolju zadaju trgovinski sukobi, kriza u automobilskom sektoru i neizvjesnost oko Brexita.

Pomno praćeni indeks poslovne klime Ifo instituta zasniva se na anketi u kojoj učestvuje oko devet hiljada kompanija u proizvodnom, uslužnom, maloprodajnom i građevinskom sektoru.

Rezultati istraživanja upućuju na zaključak da će njemačka ekonomija u četvrtom tromjesečju porasti 0,2 odsto, rekao je ekonomista Ifoa Klaus Wohlrabe.

On je upozorio da je industrija i dalje u recesiji i da će njen oporavak biti spor.

Njemačka ekonomija je u trećem kvartalu porasla samo 0,1 odsto za dlaku izbjegavši recesiju koju ekonomisti obično definišu kao dva uzastopna kvartala pada aktivnosti na tromjesečnom nivou.