Novosti

Razvojna banka FBiH počela finansirati unaprijeđenje poljoprivrede


Razvojnoj banci FBiH se u prošlosti spočitavalo da ima konzervativan i restriktivan pristup u svom poslovanju, da svojim aktivnostima i plasmanima nije ispunjavala proklamovane ciljeve, da je trebala poduzeti aktivnosti na sniženju kamatnih stopa, pojednostavljenju procedure prijema i obrade dokumentacije i odobravanja kredita, kao i o transparentnosti u radu Banke itd., saopćeno je iz Udruženja poljoprivrednika (UP) Federacije BiH.

Udruženje je zadovoljno što je nova v.d. Uprava Banke poduzela aktivnosti na rješavanju i stabilizaciji stanja u Razvojnoj banci Federacije BiH.

Pogotovo žele istaći ulogu i zalaganja v.d. direktorice Mersihe Slipičević.

Nova v.d. Uprava Banke je poduzela aktivnosti na poboljšanju komunikacije sa privrednicima, ali i poljoprivrednicima gdje su iznađena rješenja po pitanju njihove problematike vezane za finasiranje/odnosno dobivanje povoljnijih kreditnih sredstava, a u cilju unapređenja razvoja poljoprivredne i prehrambene industrije.

Rezultat tih aktivnosti je unapređenje ponude bankarskih usluga i proizvoda Razvojne banke Federacije BiH.

Na prijedlog v.d. Uprave Banke, Nadzorni odbor je donio Odluku o korekciji postojeće direktne linije za finansiranje poljoprivredne proizvodnje na način da je smanjena nominalna kamatna stopa na 2,5% na godišnjem nivou, te produžen rok otplate iste na period najduže do 15 godina.

Također, stekli su se uslovi za realizaciju saradnje između Razvojne banke FBiH i Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Nadzorni odbor Banke, na prijedlog v.d. Uprave Banke, donio je Odluku o formiranju nove kreditne linije za finansiranje poljoprivredne proizvodnje uz grant sredstva Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Po istom su poduzete dalje aktivnosti na realizaciji predmetne Odluke, te nakon Nove Godine očekuje se potpisivanje Protokola.

Nisu zaboravljeni ni izvoznici, jer bez izvoza nema ni razvoja FBiH.

Tako da su već postale operativne nove specijalne kreditne linije za izvoznike, ali i korigovane postojeće kreditne linije.

Finansiranje unapređenja poljoprivredne proizvodnje i ruralnog razvoja jeste jedan od ciljeva Razvojne banke definisanih Strategijom razvoja Federacije, koji je Banka konačno počela provoditi.

“Naglašavamo da se Razvojna banka mora postaviti kao banka svih privrednika sa kojima treba kreirati partnerske dogovore. Svaki dio privrede ima svoje prijedloge za poboljšanje, tako da treba raditi na transparentnoj komunikaciji Razvojne banke FBiH i privrednih subjekata, što bi za rezultat trebalo imati najbolja rješenja i kvalitetnu politiku i strategiju rada Razvojne banke FBiH. U tom smislu podržavamo njene aktivnosti koje imaju za cilj da rasterete privrednike koji su sve više opterećeni nametima, na način da im osiguramo lakši i povoljniji pristup kreditnim sredstvima kako bi se stvorio zdraviji i bolji poslovni ambijent u cijeloj Bosni i Hercegovini”, navode iz Udruženja.