Novosti

Aviokompanije preusmjerile avione: Troškovi porasli, letovi duži


Aviokompanije će zbog preusmjeravanja letova, odnosno odluke da ne lete iznad Irana i Iraka zbog tenzija sa Vašingtonom, morati više da troše na gorivo.

Njemačka Lufthansa, Air France-KLM, Singapur airlines i Malesia airlines su kompanije koje su prve preusmjerile letove, a nezavisni konsultant za vazduhoplovstvo Džon Striklend kaže da izbjegavanje vazdušnog prostora Iraka i Irana predstavlja duplu glavobolju za aviokompanije, prenosi Rojters.

On je istakao da će zbog toga mnogo duže putovati i imati veće operativne troškove.

Osnivač OPSGROUP-a, koji prati rizike vazdušnog prostora, Mark Zi ocijenio je da će zbog preusmeravanja putovanje iz Evrope u Aziju biti duže za oko 40 minuta.

Australijski Kvantas saopćio je da bi preusmjeravanje produžilo put iz Perta u London za oko 50 minuta.

Na osnovu podataka kompanije Flightradar24 i povratnih informacija članova aviokompanije, Zi je rekao da prevoznici u velikoj mjeri preusmjeravaju letove preko dijelova Saudijske Arabije i Egipta.

Američka savezna vazduhoplovna administracija (FAA) zabranila je američkim kompanijama da lete iznad Irana, Omanskog zaliva i voda između Irana i Saudijske Arabije zbog povećanih vojnih aktivnosti i povećanih političkih tenzija na Bliskom istoku.