Tema u fokusu

Perutnina Ptuj BH investira 4 miliona KM u nove proizvodne kapacitete


Regionalni lider u proizvodnji mesnih prerađevina od peradi, kompanija Perutnina Ptuj BH d.o.o Breza, investiraće u 2020. godini 4 miliona KM u nove proizvodne kapacitete, a veći dio proizvoda iz novih kapaciteta planiran je za izvoz u zemlje EU.

Kompanija Perutnina Ptuj BH d.o.o. Breza članica je međunarodne grupacije Perutnina Ptuj, najvećeg proizvođača mesa i prerađevina od mesa peradi u EU sa više od 3.700 zaposlenih i 500 kooperanata, čije proizvode svakodnevno konzumira više od 2 miliona potrošača.

Grupaciju Perutnina Ptuj čine kompanije u sedam država i ima uspostavljena četiri vertikalno integrirana lanca proizvodnje u Sloveniji, BiH, Hrvatskoj i Srbiji, koji proizvode hranu po identičnim principima i tehnologiji vrhunske kvalitete.

Prema riječima Mladena Andrića, direktora Perutnine Ptuj BH d.o.o. Breza, u ovoj godini uložiće 4 miliona KM u nove proizvodne kapacitete za proizvodnju pilećeg mesa, a veći dio proizvoda iz novih kapaciteta planiran je za izvoz u zemlje EU.

Rast prihoda od 10 posto

“Uz podršku prodajne mreže grupacije Perutnina Ptuj, imamo ozbiljnu mogućnost za izlazak na veliko i zahtjevno tržište EU sa proizvodima proizvedenim u bh. pogonima. Obzirom da sve potrebne standarde i traženi kvalitet već imamo, očekujemo da ćemo u narednim godinama dostići značajan izvoz pilećih proizvoda na tržište EU, a samim tim i rast prihoda kompanije”, kaže Andrić.

Za kompaniju Perutnina Ptuj BH d.o.o. Breza 2019. godina je bila izuzetno uspješna, što se vidi po ostvarenim poslovnim rezultatima.

“Ostvarili smo rast prihoda od 10 posto, kako smo i zacrtali poslovnim planom. Mnogo smo radili na poboljšanju procesa i efikasnosti, što je rezutiralo i rastom dobiti od 12 posto. Jednako bitno i meni osobno jako značajno je, da smo uz sve navedeno, uspjeli podići plate u prosjeku za 10 posto, kao što to radimo već nekoliko godina uzastopno”, tvrdi Andrić.

Perutnina Ptuj BH d.o.o. Breza jedna je od 17 kompanija koje djeluju u okviru međunarodne grupacije Perutnina Ptuj i u samom je vrhu po proizvodnim količinama.

U 2019. godini Perutnina Ptuj BH proizvela je više od 20.000 tona proizvoda, koje su plasirali na tržište putem 1000 prodajnih objekata njihovih klijenata.

Proizveli više od 22 miliona komada salame Poli

„Riječ je o najsavremenijoj fabrici za preradu mesa peradi u ovom dijelu Evrope i upravo iz tog razloga je nazvana ‘Mjesto okusa’. Iza fabrike u Brezi je dvanaest uspješnih poslovnih godina. Sa neskrivenim ponosom moram istaći da se u ovoj fabrici danas proizvodi gotovo polovina svih pilećih salama koje se prodaju na tržištu BiH. Kao direktora kompanije, raduje
me činjenica da smo u ovom periodu u brezanskoj fabrici proizveli više od 22 miliona komada najprodavanije pileće salame u Evropi – Poli. Sa ponosom mogu istaći, da su sve navedene količine proizvedene u bh. pogonima, uz angažman bh. stručnjaka i sa ukupno 540 zaposlenih“, istaknuo je Andrić.

Zahvaljujući vertikalno integrisanom lancu proizvodnje, svaki proizvod koji izađe iz pogona Perutnine Ptuj u BiH je 100 posto domaći bh. proizvod.

Početni proizvodni asortiman koji su činile salame i hrenovke, u Perutnini Ptuj BH sada su obogatili sa pilećom i purećom šunkom, pilećom mortadelom, roštiljskim kobasicama i paštetama.

“Svake godine plasiramo nove proizvode. Ove godine je to prva pileća šunka u BiH pod brendom Poli. Poli Hemmy je proizvod visoke kvalitete i proizveden je od 100 posto cijelih komada mesa iskoštenog pilećeg batka. Uz hrenovke najvišeg kvaliteta koji se može postići, također pod brendom Poli, nastavljamo širenje proizvoda premium kvaliteta”, objašnjava Andrić.

Za prečišćavanje otpadnih voda 1,5 miliona KM

U Perutnini Ptuj BH značajne investicije u 2019. godini usmjerili su na poboljšnje ekološkog aspekta i zaštiti životne okoline.

“Uložili smo 1,5 milion KM u prečišćavanje otpadne vode i u tom segmentu postigli smo najviši nivo. Svjesni trendova koji su pred nama i perspektive ekonomije održivosti, duboko smo uvjereni u ispravnost i potrebu za ovakvim investicijama, bez obzira što nisu usmjerene na trenutnu profitabilnost i rast prihoda”, dodaje Andrić.

Lidersku poziciju u regionu, kompanija Perutnina PtujBH drži prije svega upravo zahvaljujući pouzdanosti, ali i stalnom praćenju trendova i instrukcija potrošača.

“Pouzdanost je naš model poslovanja, a inspiracija nam je potrošač. Brinemo se za kvalitet i sigurnost proizvoda, bez obzira koliko to košta. To nam je prvi prioritet. Pošto proizvodimo hranu, odgovornost na nama je velika. Povjerenje koje nam ukazuju potrošači, kao sigurnom i pouzdanom proizvođaću hrane, iznimno nam je bitna i maksimalno smo joj posvećeni”, rekao je Andrić.

Perutnina Ptuj BH među vodećim u sve tri kategorije

Najuspješnija green field investicija u BiH, kompanija Perutnina Ptuj BH iz Breze, zahvaljujući odličnim rezultatima poslovanja rangirana je u 2019. godini na ljestvicama vodećih kompanija, u svim kategorijama. Nalaze se među 100 najvećih kompanija u BiH po dobiti, na rang-listi su bonitetno pouzdanih, kao i na listi brzorastućih kompanija.

„Biti među najboljim u sve tri kategorije činjenica je koja ukazuje da je naša vizija o poziciji i statusu Perutnine Ptuj BH u BiH bila ispravna. Svakako, to je plod dugogodišnjeg rada, čiji su efekti kulminirali u posljednjih par poslovnih godina. Na to smo ponosni i ujedno motivirani za dalji rast.Pri tome, ključna je sinergija i pozitivan pristup svih zaposlenih u realizaciji zacrtanih ciljeva”, kaže Mladen Andrić.

Piše: Irena VASIĆ – DOBRIĆ