Novosti

Delegacija kineskog grada Daliana posjetila Privrednu komoru KS


U okviru posjete Kantonu Sarajevo, delegacija privrednika kineskog grada Daliana, uz prisustvo predstavnika Ambasade NR Kine u BiH, posjetila je Privrednu komoru KS gdje su s predsjednikom Muamerom Mahmutovićem i njegovim saradnicima razgovarali o mogućnostima saradnje sa domaćom privredom.

Susret je iskorišten za razmjenu informacija o nacionalnim privredama i izvoznim mogućnostima.

Istaknuto je da je Dalian grad i luka kineske pokrajine Liaoning koji sa oko sedam miliona stanovnika danas predstavlja važan industrijski centar i jedan od najbogatijih gradova u Kini.

Kao interesantna polja saradnje spomenuti su izgradnja infrastrukture, nekretnine, prehrambena industrija, tradicionalna medicina, turizam, ali i druge oblasti.

Gosti su iskazali interesovanje za domaće projekte iz različitih grana privrede i pozvali privrednike Kantona Sarajevo da im predoče svoje poslovne ideje.

Kako je istaknuto tokom sastanka, ukupna vanjskotrgovinska razmjena Kantona Sarajevo sa svijetom za deset mjeseci 2019. iznosila je 5,24 milijarde KM.

Od ukupne robne razmjene Kantona Sarajevo sa svijetom 371 milion KM, odnosno sedam posto, odnosio se na razmjenu s Kinom.

Izražena je spremnost za uzvratnu posjetu Dalianu, na čelu s privrednim delegacijama dvaju gradova, te ozvaničenje poslovne saradnje u vidu potpisivanja sporazuma, saopćeno je iz Privredne komore KS.