Sve veći broj ugovora na određeno vrijeme u FBiH

Sve veći broj ugovora na određeno vrijeme u FBiH

Jedan od učestalijih problema u oblasti radnog zakonodavstva u Federaciji BiH je sve veći broj ugovora na određeno vrijeme, istaknuto je na jednodnevnom seminaru o radnim odnosima koji se održava u Mostaru.

“U posljednje vrijeme imamo jako velik broj ugovora koji se zaključuju na određeno vrijeme. Radnici dolaze u situaciju da svako kratko vrijeme moraju raditi obnovu ugovora o radu. Problem je i to što radnici često imaju dilemu da li su prijavljeni na osiguranja s obzirom da radna knjižica više nije u pravnom prometu”, izjavio je Ernis Imamović iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Dodao je kako se radnici žale i na isplaćivanje minimalnih plata, kao i na nepoštivanje odredbi Zakona o zaštiti na radu.

Jednodnevni seminar namijenjen je privrednim subjektima koji primjenjuju zakone o radu i opće propise u Federaciji te propise iz oblasti penzionog i invalidnog osiguranja.

Fokus seminara je usmjeren na angažiranje radnika preko privatnih agencija za posredovanje u zapošljavanju, mogućnost ustupanja, odnosno iznajmljivanje radnika, angažman radnika na osnovu ugovora o poslovnoj saradnji, kao i mogućnost angažmana učeničkog i studenskog za rad kod poslodavca.

Pomoćnik federalnog ministra za oblast penzionog  i invalidskog osiguranja Kenan Spahić upoznao je sudionike seminara s aktuelnostima u oblasti penzionog i invalidskog osiguranja s fokusom na praktične probleme u realnom sektor.

“Radi se o temama koje su vezane za penzionere, prestanak radnog odnosa i ispunjavanje uvjeta, odnosno za probleme koji se javljaju u vezi s tim. Također, sudionike seminara upoznat ćemo s novinama vezane za planirane izmjene i dopune Zakona u penzionom i invalidskom osiguranju”, kazao je Spahić.

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.