Amazon ulaže milijarde dolara u Indiju

Amazon ulaže milijarde dolara u Indiju

Direktor Amazona Jeff Bezos najavljuje da će u Indiju uložiti milijarde dolara i tvrdi da će 21. vijek biti vijek te zemlje.

Bezos ističe da će veliko ulaganje u Indiju biti fokusirano na digitalizaciju malih i srednjih preduzeća.

Digitalizacija bi trebala da omogući tim firmama prodaju i poslovanje putem interneta, pojašnjava on.

Amazon očekuje da će do 2025. godine izvesti indijsku robu u vrijednosti od deset milijardi dolara, prenosi Klix.

Bi Bi Si navodi da bi posjeta najbogatijeg čovjeka SAD i svijeta Indiji mogla biti narušena protestima malih trgovaca upravo protiv Bezosovog Amazona.

Hiljade trgovaca u 300 indijskih gradova planira proteste protiv, kako navode, negativnog uticaja Amazona na lokalno maloprodajno tržište.

Oni optužuju Amazon da ih ostavlja bez posla, jer ta kompanija nudi proizvode po osjetno nižim cijenama i sklonija je da na svojoj platformi ugosti manji broj velikih prodavaca.

Indijskim tržištem internet maloprodaje trenutno dominiraju Amazo i Flipkart, koji je u vlasništvu američkog maloprodajnog lanca Volmart.

Te dvije američke kompanije pogođene su novim indijskim zakonima kojima se stvarnim internet maloprodajnim firmama ograničava prodaja robe iz sopstvenih podružnica.

Početkom nove godine konglomerat Rilajans industris, kojim upravlja najbogatiji čovjek Azije Mukeš Ambani, odlučio je da konkuriše Amazonu u Indiji sopstvenim uslugama.

On je pozvao trgovce da se prijave za usluge dostave namirnica.

Kompanija želi da kao odskočnu dasku upotrijebi svoju veliku bazu korisnika usluga mobilne telefonije.

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.