Novosti

Delegacija EU – BiH počinje koristiti 71 milion eura EU sredstava iz IPA-e 2018.


Delegacija EU u Bosni i Hercegovini započela je ugovaranje projekata u okviru finansijskog paketa vrijednog 71 milion eura, a nakon što su vlasti BiH u decembru prošle godine potpisale program Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2018).

Iz Delegacije navode da će ta sredstva biti korištena, između ostalog, za sektore poljoprivrede, energetske efikasnosti i pravosuđa.

Bosna i Hercegovina trenutno koristi i sredstva dostupna iz godišnjih IPA programa od 2013. do 2017., čiji ukupni iznos prelazi 350 miliona eura.

Dodaju da je EU u 2019. ugovorila projekte u vrijednosti od gotovo 81 milion eura, dok je isplaćeno više od 64 miliona eura, što je znatno više od cilja koji je zadat početkom godine.

EU očekuje da BiH poboljša svoje finansijske rezultate u 2020. kako u smislu ugovaranja novih aktivnosti, tako i za isplatu u okviru tekućih projekata.

Također, ističu da što se tiče IPA-e 2019. i 2020., u novembru prošle godine zemlje članice EU odobrile su te godišnje programe čija ukupna vrijednost iznosi oko 170 miliona eura.

Ta sredstva biće usmjerena na sljedeće sektore: reforma javne uprave, upravljanje javnim finansijama, pravosuđe i tranzicijska pravdu, unutarnji poslovi, podrška parlamentima u procesu pridruživanja EU, energetika, transport, okoliš, trgovina i obrazovanje, zapošljavanje i socijalna politika. Time će biti omogućen početak priprema BiH za sljedeći finansijski period od 2021. do 2027.

“BiH je također i najveći korisnik regionalne IPA-e za transport na zapadnom Balkanu. Dodijeljeno je oko 215 miliona eura bespovratnih sredstava koja se koriste za sufinansiranje projekata ubrzavanja izgradnje autoputa na Koridoru Vc. Radovi na nekoliko dionica su u toku (Zenica sjever, Rudanka – Johovac, Počitelj – Zvirovići) ili će uskoro započeti (Tarčin – Ivan). Izgradnja mosta u Gradišci je u toku, a izgradnja mosta u Svilaju će biti završena za nekoliko mjeseci”, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.