Novosti

Banke u eurozoni povećale neto prihode od kamata


Banke u eurozoni ostvarile su u trećem prošlogodišnjem kvartalu veće neto prihode od kamata u odnosu na uporedni period, uprkos prigovorima da im negativne kamatne stope u centralnoj banci nagrizaju glavni izvor prihoda, pokazuju podaci Evropske centralne banke (ECB).

U septembru je ECB dodatno spustila negativnu kamatnu stopu na depozite banaka, na minus 0,5 odsto, ponovo tvrdeći da su banke zapravo neto dobitnici politike ultraniskih kamatnih stopa budući da veći obim kreditiranja više nego anulira nepovoljan uticaj niskih kamatnih stopa, prenosi SEEbiz.

Upozorili su takođe da prigovori o niskim kamatnim stopama odvraćaju pažnju od zastarjelih poslovnih modela banaka koji su već dugo značajan uzrok niske dobiti.

Niska profitabilnost spada među najveće rizike za ekonomiju eurozone, tvrde u ECB-u.

Objavljeni podaci potkrepljuju njihove tvrdnje, pokazujući da su najveće banke eurozone, čije poslovanje ECB nadzire, u trećem tromjesečju ostvarile 4,37 odsto veće neto kamatne prihode nego u uporednom periodu, od 202,9 milijardi EUR.

Iznos je ujedno najviši u trećem tromjesečju od kraja 2014. kada je ECB počela sa supervizijom.

Ukupni prihodi banaka takođe su porasli, dok im je neto dobit smanjena u odnosu na godinu ranije, osam odsto, zbog kontinuiranog rasta troškova i skoka rezervacija za rizike, pokazali su podaci ECB-a.

Najlošije rezultate zabilježile su njemačke banke, izjednačivši se u ukupnoj neto dobiti s onima u Grčkoj, čija se ekonomija prethodnih godina jedva spasila od kolapsa uz podršku tri evropska paketa zajmova.

Ukupni povrat od kapitala (RoE) u njemačkim bankama iznosio je u trećem kvartalu prošle godine svega 0,4 odsto, što znači da nisu zaradile ni za trošak uloženog kapitala, iako je njihova kapitalizovanost zasad dobra.

Banke u Španiji i Italiji bile su proteklih godina na glasu kao kandidati za spašavanje, ali su u trećem tromjesečju ostvarile povrat od preko sedam odsto, što je među najvišima u eurozoni.

Ukupni (RoE) banaka u eurozoni pao je u trećem kvartalu na najniži nivo u tri godine, od 5,83 odsto, sa 6,85 odsto godinu ranije.