Njemačka isplaćuje milijarde eura za postepeno ukidanje termoelektrana

Njemačka isplaćuje milijarde eura za postepeno ukidanje termoelektrana

Njemačka će isplatiti milijarde eura energetskim firmama da ubrzaju gašenje svojih termolektrana koje sagorijevaju ugalj, u borbi protiv klimatskih promjena, objavila je vlada u četvrtak.

Sporazum postignut nakon pregovora koji su trajali cijelu noć između vladinih ministara i predstavnika četiri savezne države u kojima se nalaze termoelektrane, takođe uklanja ključnu prepreku njemačkim planovima suzbijanja emisije stakleničkih gasova tokom narednih decenija.

Neke regije, posebno na manje prosperitetnom istoku zemlje, žestoko su zavisne od korištenja lignita ili smeđeg uglja.

Zajedno s uvezenim crnim ugljem, taj energent zadovoljava otprilike trećinu njemačkih energetskih potreba, ali je takođe odgovoran za veliki udio u emisiji stakleničkih gasova.

Ministar finansija Olaf Šolc izjavio je da će operateri teških zagađivača vazduha koji upravljaju termoelektranama u zapadnoj Njemačkoj dobiti oko 2,6 milijardi eura obeštećenja zbog gašenja elektrana, dok će 1,75 milijardi eura biti proslijeđeno elektranama na istoku.

Obeštećenje je suma odvojena od 40 milijardi eura koje je vlada već obećala regijama u kojima se kopa ugalj kako bi se ublažio udarac nastao odustajanjem od fosilnih goriva.

Vlada je saopćila da će obaviti procjene u 2026. i 2029. godini kako bi ustanovila kada bi Njemačka mogla odustati od električne energije proizvedene u termolektranama.

“Ono što imamo ovdje je dobar sporazum o zaštiti klime i jasno pokazuje da mislimo ozbiljno”, izjavio je ministar ekonomije Peter Altmajer.

Dodao je da vlada planira podnijeti zakonodavstvo na tom polju parlamentu do kraja mjeseca, prenosi Associated Press.

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.