Novosti

Drugi Unusual Marathon privukao veliki broj učesnika


Sarajevo je u nedjelju 19. januara ponovo bilo centar trčanja – oko stotinu maratonaca i 80 štafetnih timova uzelo je učešće u neobičnoj utrci pod nazivom „2nd Unusual Marathon – moja priča, moja trka BH Telecom“ .

Utrka duga 42 kilometra u najtežim zimskim uslovima, održava se već drugi put u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Snijeg, poledica, smog i minusi nisu bili prepreka trkačima da s mnogo entuzijazma istrče dionicu koja je obuhvatala cijeli grad.

Start utrke na atletskoj stazi centra „Safet Zajko“ označio je dr Igor Gavrić, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva, istaknuvši da ova trka vraća olimpijski duh u grad.

Nakon starta trka je krenula prema Darivi i Kozjoj Ćupriji, odakle se trčalo natrag u smjeru zapada, preko Ilidže i Velike aleje, sve do hrama Sv. Save u Blažuju, gdje su se trkači okrenuli i vraćali prema centru „Safet Zajko“.

Trčalo se u dvije discipline – maraton (42195 metara), te štafeta podijeljena u tri dionice od po 14 kilometara.

Trčalo se trotoarima ili pješačkim zonama, a promet nije bio obustavljen.

Kroz cilj je prvi prošao Austrijanac Michael Baumgartner sa vremenom od 3:03:20 .

Bosanac Zaim Šuman stigao je drugi s vremenom 3:04:20 sekundi, dok je treći bio Dragan Suvajac iz Srbije koji je maraton istrčao za 3:14:52.

Aktuelna prvakinja BiH u maratonu i ambasadorica ove utrke Amela Trožić slavila je kao prvoplasirana u ženskoj konukrenciji, sa izvrsnim vremenom 3:21:56, a iza nje je kroz cilj prošla Vedrana Gvozdenović iz Srbije s vremenom 4:12:42, dok je Džana Avdić iz BiH utrku završila za 4:18:55.

„2nd Unusual Marathon – Moja priča, moja trka BH Telecom“ privukao je učesnike iz devet zemalja – Mađarske, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Austrije, Amerike, Iraka i mnogih gradova Bosne i Hercegovine.

Skoro 40% sudionika činile su žene.

Organizatori utrke – NGT Dečki u plavom, odlučili su da novčani nagradni fond, umjesto na pobjednike, bude usmjeren za nabavku trkačke opreme za četvero perspektivnih mladih bh. trkača pred kojima su međunarodni uspjesi.

Na ovaj način, trkačku opremu dobili su Hamza Salković iz Goražda, Kerim Saračević iz Vlasenice, Oleg Galić iz Banja Luke te Alma Hrnjić iz Sarajeva, mlade nade bh. atletike.

Generalni sponzor utrke je BH Telecom, a pokrovitelj Gradsko vijeće Grada Sarajeva.