Novosti

Ministar Bevanda sa ambasadorima Slovenije i Katara o poboljšanju ekonomske saradnje


Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas u odvojenim posjetama sa ambasadoricom Slovenije u BiH Zoricom Bukinac i ambasadorom Katara u BiH Sultan bin Ali Al-Khaterom o jačanju ekonomskih veza i privlačenju investicija u BiH.

Ministar Bevanda naglasio je u razgovoru sa ambasadoricom Slovenije Zoricom Bukinac da su odnosi dvije zemlje dobri u svim oblastima te da se vlasti u BiH trude da stvore ambijent za strana ulaganja tako što, između ostalog, preuzimaju standarde Europske unije.

Ambasadorica Bukinac naglasila je da će BiH uvijek biti prioritet za njenu zemlju odakle nastoje pomoći da se nastavi proširenje EU pridruživanjem zemalja zapadnog Balkana te da BiH što prije dobije status kandidata.

Sagovrnici su se saglasili da su nužne reforme u svim segmentima društva kako bi se poboljšali uvjeti rada poslovnoj zajednici u BiH i kako bi se privukle strane investicije.

Stvaranje boljih uvjeta za privlačenje stranih investicija bila je tema sastanka i sa ambasadorom Katara koji je posebno naglasio interes za ulaganja u bankarski sektor.

Ministar Bevanda naglasio je tokom sastanka sa ambasadorom Al-Kheterom da postoji ustavna nadležnost za pojedine oblasti poslovanja, ali i zakonski okvir za određene poslovne olakšice kako što je Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između BiH i Katara što stvara mogućnost bolje saradnje.

Na sastanku je naglašeno da su nadležnosti iz domena privrede uglavnom na entitetskoj razini te treba i kroz privredne komore uspostavljati saradnju među privrednicima, ali i kroz poslovne forume koji se održavaju u obje zemlje.

Ambasadori su čestitali ministru Bevandi na ponovnom imenovanju za ministra finansija i trezora BiH te su se interesirali za aktuelnu politčku situaciju i buduće aktivnosti koje se, uglavnom, temelje na usvajanju budžeta za ovu godinu i ispunjavanja obveza iz Programa reformi.