Novosti

Ministar Bevanda sa ambasadorima Malezije i Saudijske Arabije


Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda razgovaro je danas u odvojenim posjetama sa ambasadorima Malezije Zakriom Jaafarom i Saudijske Arabije Hanijem bin Abdullahom Mominahom, o stvaranju boljih uvjeta za poslovnu saradnju i privlačenju investicija.

Ministar Bevanda naglasio je u razgovoru sa ambasadorom Jaafarom da su odnosi između BiH i Malezije prijateljski i da mogu biti unaprijeđeni kroz poslovnu saradnju u mnogim područjima.

Naglašeno je da je Malezija redovit sudionik poslovnih foruma u BiH koji su rezultirali potpisivanjem više memoranduma, a samo onaj koji se odnosi na ulaganja u području peradarstva vrijedan je 20 milijuna eura.

Ambasador Saudijske Arabije naglasio je da su u toku mnogobrojni projekti za koje je novac osigurala vlada ove zemlje te da su otklonjene sve barijere za projekte obnove i opremanja bolnica u Mostaru i Konjicu.

Ministar Bevanda naglasio je tokom sastanka s ambasadorom Mominahom da je zahvalan njegovoj vladi što je izdvojila grant sredstva za obrazovanje i zdravstvo te da će u narednom razdoblju pokušati otkloniti barijere da se svi odobreni projekti realiziraju.

Na sastancima je istaknuto da BiH ima potpisan sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s Malezijom dok je ovaj posao sa Saudijskom Arabijom okončane i čim se usuglase termini bit će potpisan i ugovor, čime će se olakšati poslovne aktivnosti investitorima.