Tema u fokusu

ZAAN Metal&Design d.o.o. Bihać izvezao 95 tona metalnih ograda u 2019.


Jedna od vodećih kompanija za obradu metala u BiH, „ZAAN Metal&Design“ d.o.o. Bihać, proizvela je u 2019. godini rekordnih 95 tona metalnih konstrukcija i cjelokupnu količinu izvezla u Švajcarsku, od čega je ostvarila prihod u iznosu od 651.995 KM.

ZAAN Metal & Design d.o.o. Bihać je porodična kompanija osnovana 2008. godine u Bihaću, čija je  osnovna djelatnost obrada i prerada metala, što podrazumijeva izradu metalnih konstrukcija, izradu i ugradnju ogradnih sistema, zavarivanje, lasersko rezanje, plastifikaciju metala.

Danas ova moderna i perspektivna kompanija, kako tvrdi Zahidin Avdi, direktor ZAAN Metal & Design d.o.o. Bihać, svoje poslovanje bazira uglavnom sa zemljama EU.

„Za našu kompaniju protekla godina bila je izuzetno uspješna, jer smo ostvarili ukupni prihod od 675.995 KM i dobit u iznosu od 114.000 KM te u odnosu na 2018. ostvarili rast od cca. 22 posto. Najveći dio prihoda u iznosu od 651.995 KM ostvarili smo zahvaljujući izvozu 95 tona metalnih konstrukcija u Švajcarsku i to najviše metalnih ograda, koje radimo po narudžbi“, kaže Avdi.

Iako su poslovanjem više vezani za EU, nego za domaće tržište, u ZAAN Metal &Design kontinuirano rade  na istraživanju i unapređenju proizvodnih procesa.

„Naša dugoročna strategija je sistemski razvoj i rast, te fokus ka proširenju proizvodnih kapaciteta. Želja nam je da konstantnim radom i upornošću razvijamo ne samo svoju kompaniju, nego i lokalnu zajednicu, a samim tim i standard u cijeloj BiH“, istaknuo je Avdi.

Pružiti klijentima što bolju i kvalitetniju uslugu glavni je priortet kompanije ZAAN Metal&Design stoga su se, kako dalje navodi Avdi, fokusirali na edukaciju zaposlenih, ali i investiranje u vlastite proizvodne kapacitete.

„Započeli smo posao prije 12 godina kao mala porodična ‘radionica’, da bi stalnim razvojem i ulaganjem izrasli u zdravu kompaniju koja trenutno zapošljava 15 radnika, raznih profila. Naše zaposlenike smatramo ogledalom naše kompanije, pa shodno tome ulažemo u njihov razvoj, kroz edukaciju i  profesionalno usavršavanje“, dodao je Avdi.

Jedna od najvažnijih investicija ove kompanije u 2019. godini bila je kupovina zemljišta površine 7.500 m2 za izgradnju vlastite proizvodne hale. Također, kada je u pitanju proširenje uslužnih kapaciteta, uložili su sredstva  u  kupovinu opreme za plastifikaciju metala.

„U ovoj godini počinjemo sa izgradnjom vlastite proizvodne hale, ukupne površine 1.000 m2, a vrijednost projekta je 350.000 KM. Naravno, pokretanjem proizvodnje u takvom jednom prostoru zahtjeva i proširenje ljudskih resursa i uvođenje novih proizvodnih tehnologija“, istaknuo je Avdi.

U kompaniji ZAAN Metal & Design vjeruju da će i u 2020. godini ostvariti značajan poslovni rast.

„Naša vizija je da će taj rast biti između 25 do 45 posto. Zahvaljujući planovima i ugovorima na kojima radimo, već sad možemo biti sigurni u ovaj rast, ali godina je pred nama i treba vrijedno raditi na ostvarenju što boljih rezultata“, zaključio je Avdi.

(Piše: Irena VASIĆ-DOBRIĆ)