Lifestyle

Praktični savjeti kako koristiti kokosovo ulje u domaćinstvu


Kokosovo ulje jedan je od sastojaka koji na mnogo načina možemo koristiti u kuhinji. Idealan je za ishranu, ali i za brojne kućne namjene. Kokosovo ulje dobro je za obuću, uklanja crteže vaše djece sa zidova, a može spriječiti i pojavu hrđe.

Kokosovo ulje odlično je za vaše nove kožne čizme. Štiti ih od pucanja i isušivanja. Koži je potrebna vlaga kako bi zadržala svoj sjaj. Mekom krpom utrljajte malo kokosovog ulja u kožu kako biste vratili sjaj svojim cipelama.

Ono što većinu domaćica nervira su naljepnice koje se nalaze na tek kupljenim stvarima. Na naljepnicu nanesite malo kokosovog ulja. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, a potom obrišite.

Ako želite da zaštitite svoje željezno posuđe, namažite ga kokosovim uljem, a potom obrišite ostatke.

Kokosovo ulje pomoći će vam i da se riješite žvakaće gume u kosi. Malo istopljenog ulja stavite na kosu i žvaku samo povucite prema dolje.

Osim toga, kokosovo ulje je veoma dobro za hidrataciju, što ga čini savršenim proizvodom za regenaraciju kose. Zagrijte ulje dok se ne otopi, stavite na kosu, potom je raščešljajte i ostavite da djeluje desetak minuta. Ako imate vremena, ostavite da ulje djeluje preko noći, a potom operite kosu.

Ako vaš mali umjetnik voli šarati po zidovima, nemojte se stresirati. Dovoljno je da umočite krpu u kokosovo ulje i čistite zid sve dok umjetničko djelo vašeg mališana ne nestane.