Lifestyle

Najbolje destinacije koje biste trebali posjetiti u 2020.


Ako ne uživate u potpunoj spontanosti, putovanja treba planirati unaprijed kako bi cijene bile niže i kako bi bilo dovoljno vremena da sve lijepo organizirate.

Na listi destinacija koje treba obići u ovoj godini, prvih pet zauzela su mjesta u Evropi, a nekoliko zemalja koje se preporučuju blizu su BiH, pa samim tim i odlične za neki od narednih odmora.

Slovenija

Slovenija je prepuna lijepih pejzaža, planina i jezera, što je čini primamljivom za sve one koji vole aktivan odmor. Oko 60 posto zemlje prekriveno je šumama i ima više od 40 parkova i rezervata. Slovenija je poznata po uređenim biciklističkim stazama i željeznicama, a mjesta poput Bleda obilaze turisti iz svih krajeva svijeta.

Goteborg

Goteborg je jedan od najvećih industrijskih gradova Švedske, ali se ističe po posvećenosti očuvanju životne sredine. Većina hotela, ali i znamenitosti poput opere i zabavnog parka imaju certifikate ekološke svijesti, a restorani nastoje da koriste lokalnu organsku hranu. Gotenborg ima nekoliko festivala, a zanimljiva je i onima koji žele da obilaze prirodu Švedske.

Val di Vara

Val di Vara je dolina na sjeveru Italije, a kao i mnoge ruralne oblasti i ova ima problema sa odlaskom mladih. Ovdje su shvatili da je jedan od načina da ova oblast ipak „oživi“ da Val di Vara postane turistička ponuda Italije. Osim prelijepe prirode, ondje nastoje da uzgajaju organske proizvode, a čak postoji i Bio festival koji služi kao promocija mjesta. Događaj je propraćen zabavnim sadržajem, muzikom, nastupima…

Falera

Falera se nalazi u istočnoj Švicarskoj, a mjesto je na koje dolaze ljubitelji prirode. Osim što je idealno za sportske aktivnosti u svakom godišnjem dobu, posjetioci Falere rado obilaze Arenu Sardonu ili Navlaku Glarus. Na ovom mjestu nalaze se tri skijaške staze koje posjetioci rado koriste dok uživaju u prizorima.

Rotterdam

U Rotterdamu se ističe arhitektura, a jedna od odlika jeste 65 krovova dizajniranih tako da se na njima organizuju razni događaji. U Rotterdamu se nalazi i umjetnički bogat muzej Kunsthal u kojem se nalaze mnoga djela svjetskih umjetnika. Tu je i jedan od najljepših zooloških vrtova u Evropi, a jedna od atrakcija je akvarij s brojnim egzotičnim i rijetkim ribama.