Novosti

Egrlić: Ne očekujemo veći utjecaj koronavirusa na vanjskotrgovinsku razmjenu


Na međunarodnim tržištima zabilježen je pad cijene nafte, a na najvećim svjetskim berzama pad dionica i prometa pod utjecajem vijesti o smrtnim slučajevima povezanim s epidemijom koronavirusa u Kini i o zatvaranju kompanija.

Ovakva situacija, po riječima potpredsjednika Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmeta Egrlića, pokazuje koliko je sigurnost važna za ekonomiju, pa i sa aspekta epidemiološke situacije i pojave različitih virusa.

“U ovom momentu koronavirus nema direktnog uticaja na ekonomiju BiH i na našu vanjskotrgovinsku razmjenu”, prokomentirao je Egrlić za Fenu.

U svijetu pojedini turoperatori i aviokompanije otkazuju putovanja u Kinu uslijed zabrinutosti oko mogućeg širenja koronavirusa.

“Smanjen protok roba i ljudi smanjuje i protok novca i direktno šteti ekonomiji i ekonomskim kretanjima u svijetu. Već je zabilježen pad dionica na najvećim svjetskim berzama i ne znamo u kom će to pravcu ići dalje, hoće li se epidemija širiti ili stagnirati dolaskom proljeća”, naveo je Egrlić.

Dodao je da se ne očekuje neki veći, dugoročniji utjecaj koronavirusa na našu privredu, uzimajući u obzir ranija iskustva kada je prijetila globalna opasnost od SARS-a i ebole.

“S obzirom na našu malu ekonomiju i činjenicu da je ona usko vezana za specifične grane privrede i specifične dobavljače, nije se osjetio neki veći udar na našu ekonomiju i mislim da ni danas to neće biti slučaj kada je riječ koronavirusu”, naveo je Egrlić.