IT i Tehnologija

Apple Watch pomaže u otkrivanju teških bolesti


Rezultati istraživanja poznatog kao “prva virtualna studija” nastali su u suradnji Applea i Medicinskog centra Univerziteta Stanford. Naučnici su putem Appleovog sata željeli otkriti pati li korisnik od poremećaja srčanog ritma – atrijalne fibrilacije. Rezultati i obavijesti dolazili su do učesnika istraživanja putem satova i iPhonea.

“Ova istraživanja nazivamo virtualnim. Učesnici nisu morali dolaziti u bolnicu. Trebali su preuzeti aplikaciju, a potom pričekati rezultate pregleda”, kaže kardiolog i glavni autor studije dr. Marco Perez.

Perez objašnjava da pacijenti kod kojih je utvrđen poremećaj u radu srca ne moraju ići u ordinaciju.

“Nužno je da se telefonom povežu sa svojim liječnikom. Podaci su do našeg medicinskog centra stizali uz pomoć Apple sata, a EKG uređaje za provjeru rezultata slali smo poštom. Sve ovo izgledalo je jako praktično”, dodaje doktor Perez.

Atrijalna fibrilacija najčešći je uzročnik moždanog udara u SAD-u. Svake godine ubije 130.000 ljudi, a 750.000 ljudi završi u bolnici, podaci su Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Očituje se kao poremećaj srčanog ritma, a pacijenti ga opisuju kao “podrhtavanje”, “treperenje” ili “leptirići” u grudima. Može stvoriti krvne ugruške, zatajenje srca i druge komplikacije. Kod pojedinih pacijenata manifestira se učestalim gubitkom daha ili umorom, ali može biti prisutan i bez određenih simptoma.

“Buduće studije trebale bi provjeriti učinak digitalne tehnologije u kombinaciji sa strategijama efektivnog angažiranja liječnika. Time se popravlja ponašanje i navike pacijenta i smanjuje rizik od ozbiljnih stanja”, kaže doktor Mitesh Patel.

Uređaji poput pametnih satova pružaju niz mogućnosti za ispitivanje drugih zdravstvenih problema kod korisnika.

“S ugrađivanjem više senzora, moguće je tačnije otkriti podatke o zdravlju korisnika. Na primjer, kombinacijom tehnologije koja se koristi kod pametnih telefona i satova moguće je rano otkriti bolesti poput dijabetesa tipa 1 i 2”, objašnjava inženjer sa Sveučilišta Princeton Niraj Jha.

Apple sat je poslao informacije o zdravlju 419.000 pacijenata i istraživači navode da je to najveći uspjeh studije. Najveći broj korisnika koji imaju Apple sat je u starosnom uzrastu od 22 do 39 godina, a većina oboljelih od atrijalne fibrilacije stariji su od 65 godina. Ovo je jedina značajna zamjerka studiji koja je obuhvatila skoro pola miliona ljudi.