Novosti

Bolji uslovi učenicima i nastavnicima OŠ ‘Kalesija’


Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je posjetio Osnovnu školu “Kalesija”, njene učenike i nastavno osoblje, te izvršio primopredaju radova na rekonstrukciji i opremanju ovog školskog objekta, za šta je sredstva obezbijedilo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

OŠ “Kalesija” je centralna škola koju pohađa oko 700 učenika, među kojima je i značajan broj djece iz porodica sa statusom raseljenih osoba, uglavnom iz srednjeg Podrinja.

Škola je stradala tokom rata, te je bila djelomično obnovljena, a prostorije koje koriste osnovci nisu obnavljane već godinama i potpuno su neadekvatne.

Dotrajala stolarija, loša izolacija, izuzetno neuslovni mokri čvorovi, od čega jedan za invalidnu djecu, u potpunosti su sanirani i zamijenjeni novim.

“U ovoj školi se na svakom ćošku primijeti potreba za obnovom i rekonstrukcijom. Posebno se ističe neuslovnost prostorija u kojima borave osnovci, koje su dijelom obnavljali roditelji učenika vlastitim sredstvima i radom. Ponudili smo pomoć nakon sto su roditelji ukazali na posebno izražen problem mokrih čvorova. U komunikaciji s menadžmentom škole i u skladu sa stvarnim potrebama izvršena je rekonstrukcija dijela škole, dotrajali namještaj i oprema su zamijenjeni novim i stvoreni su uslovi za puno bolji ambijent za rad, učenje i razvijanje dječije mašte. Posebno smo sretni zbog toga”, istakao je Ramić

Rukovodstvu škole i nastavnom osoblju je olakšan rad u realizaciji nastavnih aktivnosti.

“Kroz kontinuiranu podršku Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i ministra Ramića naša škola postaje uslovnija i adekvatnija za nesmetan rad i zapažene rezultate koje postižemo kroz nastavne i vannastavne aktivnosti. Podrška je konkretna i mijenja izgled škole. Ovo je ujedno najznačajnija pojedinačna podrška u proteklih deset godina. Svi smo zahvalni na tome”, kazao je direktor škole Fahrudin Hamzić.

Ministar Ramić najavio je podršku Vlade FBiH kroz dodatnih 50 hiljada KM za zamjenu dotrajalog krova na ovoj školi, koja je po broju učenika najbrojnija u općini Kalesija, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.