Novosti

British Airways obustavio letove za Kinu zbog korona virusa


Aviokompanija British airways obustavila je sve direktne letove do i sa kontinentalne Kine zbog straha od širenja korona virusa.

Potez slijedi nakon upozorenja Velike Britanije građanima da izbjegavaju sva putovanja u Kinu koja nisu neophodna, prenosi B92.

“Izvinjavamo se kupcima zbog neprijatnosti, ali sigurnost naših korisnika i osoblja uvijek je naš prioritet”, saopćili su iz kompanije.

Od posljedica novog korona virusa u Kini, prema posljednjim informacijama, do sada su umrle 132 osobe, a oboljelo je više od šest hiljada ljudi.

Britanci nisu jedini.

I ruska aviokompanija Ural Airlines, koja ima letove za Minhen, Pariz i Rim, saopćila je da suspenduje letove prema Evropi zbog širenja novog korona virusa iz Kine.

“Zbog epidemije u Kini i mjera koje su uvele kineske vlasti i ruske turističke agencije za kineske i ruske turiste, Ural Airlines je primoran da otkaže seriju letova do kraja zime”, rekli su iz kompanije.

Ural Airlines, sa sjedištem u Jekaterinburgu u Uralu, obično prevozi kineske turiste prema Evropi.

U Rusiji nije registrovan nijedan slučaj novog virusa. Rusija i Kina dijele kopnenu granicu dugu 4,2 hiljade kilometara.

Ruske vlasti su na dalekom istoku zatvorile nekoliko graničnih prelaza sa Kinom i pojačana je kontrola na regionalnim aerodromima.