Novosti

Orbico generalni uvoznik Shell maziva za Bosnu i Hercegovinu


Orbico d.o.o., članice Orbico Group su u devet država Evrope generalni uvoznici i distributeri za Shell motorna ulja i maziva. Na tržištu Bosne i Hercegovine je prisutan veliki broj različitih brendova motornih ulja i maziva, ali samo određeni garantuju izvrsnost i nenadmašan kvalitet istih.

Prisustvo na tržištu velikog broja poznatih i manje poznatih brendova Vas može dovesti u dilemu prilikom izbora odgovarajućeg ulje i maziva.

Posljedice upotrebe nekvalitetnog ulja nepoznatog porijekla mogu dovesti do vrlo ozbiljnih kvarova, čak i otkaza, što dovodi do velikih troškova popravke i sanacije, a mogu da se manifestuju na neki od sljedećih načina:

  • Pregrijavanje motora – porast radne temperature motora nastaje kao posljedica degradacije ulja usljed čega ono gubi svojstva podmazivanja što može dovesti do deformacija komponenti motora ili u najgorem slučaju do zaribavanja.
  • Pad pritiska ulja – javlja se usljed neodgovarajuće viskoznosti ulja ili neodgovarajućeg kvaliteta, a dovodi do povećanog trenja i trošenja pokretnih dijelova motora, a nadalje do porasta temperature motora  i oštećenja dijelova motora.
  •  Povećana buka, promena zvuka motora i sporiji start – ulje lošeg kvaliteta brzo gubi viskoznost usljed čega uljni film postaje tanji, slabi i prekida se pa dolazi do kontakta metal na metal što rezultira pojavu buke i trošenja komponenti motora.
  •  Velike količine taloga u ulju – ulje nema dovoljno deterdžentskih i disperzantskih aditiva koji obezbeđuju čistoću motora, naslage se talože na klipnim prstenovima i ventilima i izazivaju trošenje cilindara i dijelova motora.
  •  Otežano pokretanje motora u zimskim uslovima ukazuje na nedostatak aditiva za održavanje viskoznosti.
  • Pojava korozije javlja se u nedostatku aditiva koji neutrališu kisele produkte koji se javljaju kao posljedica sagorijevanja goriva.
  •  Pjenušanje ulja nepovoljno utiče na podmazivanje i ubrzava oksidaciju ulja.
  •  Povećana potrošnja ulja nastaje kao posljedica nekvalitetnog baznog ulja koje isparava na nižim temperaturama pa je potrebno češće dolivanje ulja.
  •  Oštećenje ventila i bregaste osovine nastaje kao posljedica upotrebe ulja koje pri sagorevanju stvara veliku količine pepela.

Da biste izbjegli pomenute posljedice, prilikom izbora maziva potrebno je da se pridržavate preporuka proizvođača originalne opreme, a kupovinu maziva vršite isključivo kod generalnog i ovlaštenog uvoznika i distributera.

Jedino tako možete biti sigurni da ste kupili proizvod koji u potpunosti zadovoljava karakteristike kvaliteta propisane od strane proizvođača maziva.

Orbico d.o.o je generalni uvoznik Shell maziva za Bosnu i Hercegovinu.

Sve kontakt informacije, također, možete pronaći na www.orbico-mazivabih.com.

Na zadnjoj strani manjih pakovanja nalazi se „peel of“ etiketa na kojoj možete pronaći podatke generalnog uvoznika za Shell maziva i ulja za BiH, što je ujedno i jedno od obilježja po kojem se razlikuju originalna ulja od potencijalnih falsifikata.