Novosti

PIT konferencija u Mostaru okupila privrednike BiH i regije


Stručni izlagači iz BiH i regije, kao i neka od najzvučnijih imena bh. privrede, sudjeluju na prvoj hercegovačkoj PIT konferenciji koja se danas održava u Mostaru u organizaciji konzultantske kuće Targer E&C i Tehnološkog parka Intera.

PIT konferencija jedinstven je skup na kojem se obrađuju teme proizvodnje, industrije i tehnologije, te je namijenjena proizvodnim tvrtkama, kao i tvrtkama koje svojim proizvodima i uslugama utječu na tu djelatnost.

Konferencija pruža uvid u novosti u oblastima automatizacije, robotike, WM Sistema, employer brandinga i slično, te ujedno otvara mogućnosti za predstavljanje uspješnih primjera poslovanja i promociju kompanija iz hercegovačke regije.

Davor Krezić, jedan od osnivača Tehnološkog parka Intera i suorganizator skupa, kazao je kako su ljudi najvažniji resurs Bosne i Hercegovine koji se može iskoristiti.

“Mi nemamo tradiciju industrije, automobila, elektronike, ali možemo se pridružiti novim industrijama koje dolaze i u kojima iskustvo nemaju ni razvijene zemlje. Možemo se pridružiti samo nečemu što je novo i gdje i ostali nemaju iskustva”, kazao je Krezić, istaknuvši kako je upravo zbog toga važno mlade ljude usmjeravati u pravcu kreativne industrije i nove tehnologije.

Upitan kako zadržati kvalitetne ljude u BiH, Krezić je odgovorio kao je te vrlo teško učiniti s obzirom na disproporciju uvjeta ovdje i u inozemstvu, posebice u Njemačkoj.

“Njemačka i zapad imaju čitave ‘motore’ koji rade na tome da privuku kadrove odavde, a mi nismo u stanju napraviti jednu agenciju koja bi se na neki način oduprla tim njihovim pozivima”, kazao je Krezić.

Istaknuo je kako je privreda ono što daje snagu jednoj zemlji, te kako se i u Bosni i Hercegovini privreda mora razvijati kako bi se podigao kredibilitet i konkurentnost zemlje.

“Vjerujem, ako svi budemo zajednički gurali vlak pozitivne energije, da ćemo u tome uspjeti” poručio je Krezić.

Jahte i kuće na vodi

Jedan od sudionika PIT konferencije bio je i Denis Kraljević iz Viteza, vlasnik firme “Derubis Yachts” i proizvođač prve jahte u BiH.

Po njegovim riječima, stvar je u tome da se gradi nešto čega nema te kako svijet i postoji upravo zbog toga da bi se na njemu stvarale nove vrijednosti.

“Ono što smo mi počeli, na sreću smo uspjeli dovršiti zato što smo išli nekakvim drugim, neutabanim stazama. Sve utabane staze danas vode u krivom smjeru. Svi se oslanjaju na politiku, strane kapitale i nekakve fondove. Mi smo se okupili kao ekipa, krenuli smo u to što znamo raditi i zajedno krenuli u avanturu”, istaknuo je Kraljević.

Ta se avantura, dodao je, mogla nazvati avanturom samo u prva tri mjeseca, a nakon što su na sajmu u Njemačkoj predstavili svoju jahtu, tvrtka “Derubis Yachts” prepoznata je kao ozbiljan projekt.

Pored brodova, tvrtka se bavi i proizvodnjom kuća na vodi za kojima postoji ogroman interes u Evropi.

“Mislim da ćemo kroz par mjeseci predstaviti te naše nove modele javno i smatram da smo napravili nešto što je značajno i što će kroz vrijeme biti sve značajnije. Pored toga, otvorili smo puteve drugim firmama koje žele biti dio toga. Mi oko naše firme okupljamo deset drugih firmi, a ukupno na projektu radi 1000 ljudi”, kazao je Kraljević.

Mladim poduzetnicima Kraljević je poručio da izmišljaju nove poslove, odnosno da budu inovativni.

“Inovacija i jeste izmišljanje. Ponekad je to na rubu pameti, ali od svega toga se da realizirati nešto. Nemojte računati na strani kapital jer strani kapital ne dolazi u Bosnu i Hercegovinu da bi nama donio dobro, već da bi sebe obogatio”, ustvrdio je Kraljević.

Širenje pozitivnih vibracija

Organizatori PIT konferencije podsjećaju da je do sada organizirano devet sličnih konferencija širom BiH te su te konferencije postale svojevrsna platforma za okupljanje rukovodećih i stručnih kadrova iz oblasti proizvodne djelatnosti.

“Najvažniji zadatak PIT konferencija je širenje pozitivnih vibracija, energije, novih nadahnuća i inspiracija. Svima koji žive u ovoj zemlji i žele ostati u njoj živjeti, želimo pokazati da se može i da ne treba čekati da nam netko nešto spusti s neba, a ponajmanje ne naši državni organi, jer očigledno da to ne žele niti to umiju, a čak i da žele, pitanje je umiju li”, izjavio je Tarik Kadrispahić, suosnivač i direktor firme “Targer E&C” i suorganizaor PIT konferencije.

Uz stručna izlaganja, izlaganja predstavnika bh. i međunarodnih kompanija o gorućim temama, PIT konferencije predstavljaju i odličnu platformu za učenje, nova saznanja i poznanstava na B2B susretima.

Sudionici će ujedno imati priliku posjetiti promo kutke i izložbene eksponate sponzora i partnera konferencije.