Lifestyle

Američki čokoladni keksi su brz i ukusan desert za cijelu porodicu


Ako ste u potrazi za jednim brzim, supeukusnim i jednostavnim desertom koji će uljepšati vaša druženja ovaj vikend, recept koji donosimo u nastavku bit će pravi pogodak za vas.

Sastojci:

260 g univerzalnog brašna
1 kašičica praška za pecivo
3/4 kašičica sode bikarbone
1/2 kašičice fino mljevene kafe
1/2 kašičice soli
180 ml maslinovog ulja
150 g šećera
150 g smeđeg šećera
50 ml vode
1 kašika ekstrakta vanilije
240 g tamne čokolade (grubo sjeckane)
100 g oraha (grubo sjeckanih)
krupna so

Priprema:

U velikoj zdjeli za miješanje umutite brašno, prašak za pecivo, sodu, kafu i sitnu so. Stavite sa strane.

U zasebnoj velikoj zdjeli za miješanje umutite ulje, obje vrste šećera i vodu, sve dok se smjesa ne sjedini, a zatim unutra umutite i ekstrakt vanilije.

Spojite suhe sastojke u posudu s tekućom smjesom dok se cijela smjesa ne sjedini te u smjesu dodajte nasjeckanu tamnu čokoladu i orahe. Miješajte dok nisu ravnomjerno raspoređeni po cijeloj smjesi te dok brašno više ne bude vidljivo. Pokrijte zdjelu plastičnom folijom i stavite ju u hladnjak da se hladi 24 sata. Možda je primamljivo preskočiti ovaj korak, ali nemojte! Vrijeme odmora omogućava da vaši kolači budu puno ukusniji i mnogo bolje teksture.

Kad ste spremni ispeći kolačiće, zagrijte rernu na 180 C. Pleh za pečenje obložite papirom za pečenje.
Izvadite tijesto iz frižidera i koristite kašiku kako biste formirali oko 18-20 kuglica tijesta za kolače, a po vrhu pospite malo krupne soli. Pecite 11 do 13 minuta ili dok rubovi ne poprime blagu zlatnu boju. Izvadite iz rerne i ostavite da se kolačići ohlade prije posluživanja, oko 15 minuta.