Novosti

Amerika spremna da isporuči 100 posto nafte potrebne Bjelorusiji


Sjedinjene Američke Države (SAD) spremne su da Bjelorusiju u potpunosti snabdiju energetskim resursima po konkuretnim cijenama, kazao je američki državni sekretar Mike Pompeo u Minsku.

“Naši proizvođači energije su spremni da isporuče 100 odsto nafte koja vam treba po konkuretnim cijenama”, rekao je Pompeo poslije sastanka sa bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukashenkom i šefom diplomatije Vladimirom Makeiom.

Pompeo je prvi američki državni sekretar koji je posjetio Bjelorusiju u posljednjih 26 godina, i to u vrijeme napetih odnosa Minska i Moskve zbog energetskih pitanja, prenosi Tanjug.

AP ocjenjuje da Pompeova izjava predstavlja “šamar Rusiji” pošto je ta zemlja nedavno obustavila isporuku nafte Bjelorusiji.

Pompeo je na sastanku sa Lukashenkom rekao da se nada da će pomoći da se Bjelorusiji pruži prilika da ostvari “suverenitet i nezavisnost” kojima teži.

“SAD žele da pomognu Bjelorusiji da izgradi svoju sopstvenu suverenu državu. Naši energetski proizvođači su spremni da isporuče 100 odsto nafte koja vam je potrebna po konkurentnim cijenama. Mi smo najveći proizvođač energije na svijetu i sve što treba da uradite je da nas pozovete”, poručio je Pompeo na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Makeiom.

Bjelorusija i Rusija nisu uspjele da postignu sporazum o snabdijevanju naftom za ovu godinu, što je izazvalo da Rusija obustavi isporuke bjeloruskim rafinerijama, mada ih je djelimično obnovila 4. januara.