Tema u fokusu

MALAK Janj d.o.o. kreće sa prvom isporukom namještaja od metala u EU u iznosu od 52.000 eura


Lider u oblasti drvne industrije u BiH, kompanija MALAK Janj d.o.o. Donji Vakuf  do kraja ove sedmice šalje svoju prvu isporuku namještaja od metala u iznosu od  52.000 eura u Holandiju, a uskoro finaliziraju i prvi tipski ekskluzivni drveni objekat za stanovanje.

Zahvaljujući dobrim rezultatima poslovanja postignutim u 2019. godini, kada su ostvarili promet u iznosu šest miliona KM od izvoza vlastite proizvodnje namještaja od jelovine i smreke u zemlje EU, kompanija MALAK Janj d.o.o. Donji Vakuf u martu iste godine započela je i proizvodnju namještaja od metala.

Prema riječima Ernada Smajića, direktora MALAK Janj d.o.o. Donji Vakuf, na ovaj korak su se odlučili jer u zemljama EU vlada sve veći interes za namještajem od metala i u kombinaciji sa drvetom.

„Radi se o luksuznom namještaju koji je 80 posto napravljen od metala, a 20 posto od punog drveta, jelovine i smreke vrhunskog kvaliteta. Zbog ovog projekta smo investirali 150.000 eura u kupovinu novih mašina za preradu metala. Do kraja ove sedmice šaljemo u Holandiju  svoju prvu isporuku namještaja od metala, u količini od 200 jedinica, čija je vrijednost 52.000 eura“, kaže Smajić.

Serijska proizvodnja elemenata od metala

Da bi kompletno zaokružili proizvodni proces,  u kompaniji MALAK Janj su u 2020. godini, osim  proizvodnje namještaja od metala, pokrenuli i serijsku proizvodnju elemenata od metala za svoj drveni namještaj. Osim za namještaj, uskoro kreću i sa proizvodnjom metalnih dijelova za kamionske prikolice za klijente u EU.

„Možemo slobodno reći da smo žestoko startali kad je u pitanju proizvodnja elemenata od metala, koja donosi veću dobit. Radi se o godišnjoj proizvodnji kapaciteta oko stotinjak hiljada komada elemenata od metala. Ugovori i vrijednosti o kojima se trenutno pregovara su milionski. Uskoro krećemo i s proizvodnjom metalnih dijelova za autoindustriju za jednog klijenta iz EU“, istaknuo je Smajić.

Osim pokretanja proizvodnje namještaja od metala, kompanija MALAK Janj uskoro bi trebala finalizirati još jedan reprezentativni projekat, a radi se o sopstvenoj proizvodnji ekskluzivnih tipskih drvenih kućica za stanovanje, koje će u potpunosti opremiti svojim proizvodima, prije svega organskim drvenim krevetom od jelovine.

„Našu prvu tipsku drvenu kuću od jelovine i smreke finaliziraćemo krajem februara. Projektom je predviđeno da pravimo kućice za dvije, četiri i šest osoba, pojedinačne  površine  20, 35, 40 i 50 metara kvadratnih. Prvi smo u svijetu koji smo napravili organski drveni krevet bez ljepila, ulja i bilo kakvih drugih štetnih hemikalija, koji je bio izložen i na sajmu u Kelnu, gdje smo dobili sve pohvale“, naglasio je Smajić.

Ekskluzivne drvene kućice 30.000 eura

Jedna ovakva eko kuća, zavisno od ukupne površine, koštaće između 30.000 do 50.000 eura i biti u potpunosti opremljena namještajem i metalnim elementima, koji proizvodi kompanija MALAK Janj. Kako navodi dalje Smajić, sada im predstoji širenje mreže prodaje ovih drvenih luksuznih objekata.

„Planirano je da do jula mjeseca ove godine napravimo prvih 10 tipskih ekskluzivnih drvenih objekata za vlasnika kompanije, grupaciju MALAK. Osim toga, imamo već naručeno još 30 drvenih kućica za kupce iz Katara i Saudijske Arabije, koji žele da ove kućice  kupiti za stanovanje u okolini Sarajeva. Međutim, ono što nas je ugodno iznenadilo je sve veći interes i bh. građana za kupovinu naših drvenih kućica“, tvrdi Smajić.

Kad su u pitanju finansijski pokazatelji poslovanja, kompanija MALAK Janj je u 2019. godini ostvarila  promet u iznosu od šest miliona KM od izvoza vlastite proizvodnje namještaja od jelovine i smreke  u zemlje EU, a mjesečno su proizvodili oko 6.000 kreveta od jelovine.

„U 2020. godini smo povećali proizvodnju na 7.000 kreveta od jelovine mjesečno. Osim toga u planu nam je da u ovoj godini povećamo promet i ostvarimo dobit od milion KM“, rekao je Smajić.

U sklopu poslovne strategije za 2020. godinu u MALAK Janj, u kojoj je trenutno zaposleno 180 radnika, ističu da namjeravaju pokrenuti profesonalno usavršavanje zaposlenih, te svoju poslovnu priliku proširiti na što veće područje EU, a u Bosni i Hercegovini razviti mrežu prodaje vlastitih drvenih luksuznih objekata.

Tradicija kompanije Janj duga 120 godina

Drvna industrija MALAK Janj d.o.o. Donji Vakuf  postala je prepoznatljiv brend u drvnoj industriji BiH.  Prostire se na 35.000 m2 prostora, od čega je 25.000 m2 natkrivenog prostora. Osnovana je davne 1901. godine kao pilana Feldbauer za vrijeme Austrougarskog carstva. Poslije je preimenovana u firmu Janj, koja baštini tradiciju dugu više od 120 godina i  predstavalja sinonim u oblasti građevinske stolarije u regionu.

Zahvaljujući privatizaciji, MALAK grupacija je 2014. godine postala vlasnik firme Janj, koja je tada imala svega 35 zaposlenih i bezuspješno se bavila proizvodnjom prozora i vrata. Dolaskom novog rukovodstva u 2015., sa direktorom Ernadom Smajićem na čelu, pokrenuta je proizvodnja drvenog namještaja od jelovine i realizacija poslova porasla je za 100 posto u 2019. godini.

(Piše: Irena VASIĆ-DOBRIĆ)