Novosti

UIO – Oduzete cigarete i rezani duhan u vrijednosti od 58.000 KM


Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u dvije odvojene akcije oduzeli su cigarete i rezani duhan u vrijednosti 58.000 KM.

Ovlašteni službenici UIO iz Grupa za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, RC Tuzla, na osnovu ranijih operativnih saznanja službenika Grupe za sprječavanje i prekršaja RC Tuzla i Grupe za obavještavanje, kod 5 lica pronašli su veću količinu cigareta i rezanog duhana koji nije bio obilježen na propisan način akciznim markicama koje izdaje Uprava za indirektno oporezivanje, niti je postojala dokumentacija o porijeklu robe .

Radilo se o 3511 paklica cigareta, 117 kg sitno rezanog duhana i 510 paklica ručno motanih cigareta.

U drugoj odvojenoj akciji na području koje pokriva RC Tuzla, službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja kod fizičkog lica pronašli su i oduzeli veću količinu robe stranog porijekla različitih robnih marki za koju nije posjedovalo odgovarajuću dokumentaciju za porijeklo robe.

Protiv lica kod kojih je pronađena i oduzeta navedena akcizna roba podnijet će se Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210 a. Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na 58.000 KM.

U toku poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizirana oprema, kao i vozila donirana od Američke ambasade putem programa EXBS.