SSSBiH: Neophodno povećanje najniže plate u FBiH

SSSBiH: Neophodno povećanje najniže plate u FBiH

Delegacija Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) razgovarala je sa premijerom Vlade Posavskog kantona (PK) Đurom Topićem i ministrom privrede, rada i prostornog uređenja PK-a Dragom Živkovićem o aktualnim događanjima u tom dijelu BiH te o aktivnostima navedenog Saveza.

Predsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović i predsjednik Kantonalnog odbora SSSBiH PK-a Berislav Živković zajedno s ostalim sudionicima usuglasili su se kako je neophodno da dođe do povećanja najniže plate u Federaciji BiH, a predstavnici izvršne vlasti PK-a podržali su zahtjeve SSSBiH da najniža plata u FBiH bude 1.000 maraka.

Savez samostalnih sindikata BiH podržava zahtjev Vlade PK-a da se ovaj kanton izjednači s Bosansko-podrinjskim kantonom Goražde kada je riječ o koeficijentima za raspodjelu javnih prihoda.

S tim u vezi, sudionici sastanka su pozvali Vladu Federacije BiH da donese takvu odluku, ali i da dva navedena kantona u budućem razdoblju, zbog svoje veličine i položaja, budu tretirani kao područja od posebnog interesa za Federaciju BiH.

Na sastanku je dogovoreno i da se tokom 2020. godine reaktivira rad Ekonomsko-socijalnog vijeća Posavskog kantona.

Oznake:

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.