Tema u fokusu

Fining d.o.o. Gračanica povećao izvoz dizalica za čak 50%


Privredno društvo „Fining“ d.o.o. Gračanica u početku je bilo registrovano za prodaju rabljene opreme za građevinarstvo i isporuku revizioniranih industrijskih kranova njemačkih proizvođača.

Ipak, vremenom su se opredijelili za proizvodnju uređaja za dizanje i prenošenje, a osim proizvodnje dizalica, od velikog značaja je i djelatnost rekonstrukcije i modernizacije postojećih industrijskih dizalica, kao i prilagođavanje istih za nove tehnološke zahtjeve kupaca.

Poslovna 2019. godina za „Fining“ d.o.o. Gračanica bila je najuspješnija do sada, računajući izvoz, ukupan promet koji je s 5,2 povećan na 6,2 miliona, te ostale parametre, kao što je nabavka nove opreme za preradu metala.

„Ukupno je 2019. godine proizvedeno i kupcima isporučeno 98 mosnih i portalnih dizalica ili oko 800 industijskih dizalica, mosnih i portalnih, teretnih platformi, traverzi za nošenje tereta za 17 godina rada. Uloženo je i 550.000 KM za nabavku CNC lasera za rezanje 25-milimetarskog lima, te šest savremenih aparata za zavarivanje“, kaže direktor Privrednog društva „Fining“ d.o.o. Gračanica Midhat Ćehajić.

Na početku je, sada vrlo uspješna firma iz Gračanice, imala samo dva zaposlenika, a trenutno zapošljava 61 radnika.

„Zapošljavamo inženjere mašinstva, inženjere elektrotehnike, kao i mašinske tehničare, a ostali zaposleni su stručni i visokokvalificirani radnici elektro i mašinske struke, koji su iskustvo i stručnost stekli dugogodišnjim radom s ovom vrstom opreme. Naš stručan i osposobljen tim upotpunjuju i brojni spoljni saradnici, što Finingu daje visoku produktivnost i kvalitet, te raznovrsnost u ponudi“, kaže Ćehajić.

U Finingu su, ističu, od dosadašnjih uspjeha najponosniji na to što su od 1. januara 2009. godine generalni zastupnik za područje Bosne i Hercegovine njemačkog DEMAG CRANE & COMPONENTS, najveće firme za industrijske dizalice u svijetu.

„Ono na šta smo također jako ponosni jeste povećanje izvoza dizalica, koji je u 2019. godini povećan čak za 50%. Tajna našeg uspjeha jeste, svakako u stručnosti i osposobljenosti naših radnika kao i pozitivnoj radnoj atmosferi, jer bez dobrih majstora i nagrađivanja prema rezultatima rada nema ni očekivanih rezultata“, smatra Ćehajić.

Osim što uspješno posluje na teritoriji Bosne i Hercegovine, Fining je u znatnoj mjeri osvojio i slovensko tržište, na koje je izvezao proizvode u vrijednosti oko 400.000 eura, dok je u Srbiju izvezao mosne i portalne dizalice u vrijednosti od 1,5 miliona konvertibilnih maraka.

„Najveći partneri u inostranstvu su nam DIMA COMPANY d.o.o – Srbija, Končar d.d – Hrvatska, Preis Sevnica d.o.o – Slovenija – Laser Inženjering d.o.o – Hrvatska, Domprojekt d.o.o – Hrvatska, Hydroline d.o.o Mitrovica- Kosovo, „Hidroenergija Montenegro d.o.o – Crna Gora. Osim toga, u decembru 2019. godine potpisali smo vrijedan ugovor s njemačkom firmom Schwing Stetter koja radove izvodi u Srbiji, te ćemo za Nijemce u narednom periodu proizvesti čak 27 dizalica razne nosivosti, vrijednosti 650.000 eura“, kaže Ćehajić.

Planovi kompanije Fining d.o.o Gračanica za naredni period su održavanje dobre poslovne saradnje s postojećim kupcima, zaključivanje ugovora s novim kupcima, povećanje izvoza, a u konačnici, žele biti lideri u regionu za industrijske dizalice, odnosno mosne i portalne dizalice.