Novosti

Mitrović – Sattler: Izgradnja mreže autoputeva doprinijeće razvoju privrede u BiH


Ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović razgovarao je u Sarajevu sa šefom delegacije Evropske unije (EU) i specijalnim predstavnikom EU u BiH, ambasadorom Johannom Sattlerom o potrebi nastavka izgradnje mreže autoputeva u Bosni i Hercegovini, što bi, kako je ocijenjeno doprinijelo razvoju privrede u BiH, značajno većem prometu roba i usluga, te povezivanju država članica EU i zemalja regiona preko BiH sa morem i lukama.

Ambasador Sattler naglasio je potrebu da se ubrza izgradnja auto – puta na koridoru 5C, izražavajući očekivanje da će most i granični prelaz Svilaj biti otvoren u aprilu ili maju ove godine.

Zahvaljujući se na ogromnoj podršci i sredstvima koja EU ulaže u izgradnju moderne putne infrastrukture u BiH, kao i u druge projekte čiji je cilj povezivanje BiH i drugih država regiona sa EU, ministar Mitrović je tokom razgovora naglasio i važnost izgradnje auto – puta Beograd – Sarajevo, te povezivanja tog auto – puta sa koridorom 5C.

Tokom sastanka razgovaralo se i o izgradnji mosta u Gunji, te budućim ulaganjima EU u revitalizaciju luke Brčko.

Ministar Mitrović taj projekat ocijenio je veoma značajnim, te naglasio da se nada da će BiH i Brčko Distrikt stvoriti sve pretpostavke za realizaciju tog projekta.

Razgovaralo se i o potrebi unapređenja željezničke infrastrukture u BiH.

Ministar Mitrović pozdravio je činjenicu da je EU, u okviru sredstava iz IPA II programa, podržala proces rekonstrukcije željeznica u BiH, te izrazio očekivanje da će se saradnja nastaviti i u pogledu realizacije Generalne strategije razvoja željeznica u BiH.

Amabasador Sattler osvrnuo se na važnost okončanja procesa digitalizacije u BiH.

S tim u vezi, ministar Mitrović rekao je da su obezbijeđena sredstva za realizaciju druge i treće faze procesa digitalizacije, te naglasio da vjeruje da će taj proces biti uspješno okončan.