Lifestyle

Očevi u Finskoj dobijaju isti broj dana porodiljskog odsustva kao i majke


Nova finska vlada najavila je planove da oba roditelja dobiju isto porodiljsko odsustvo. Cilj je da očevi provedu više vremena sa svojom djecom. Plaćeno odsustvo povećat će na kombinovanih 14 mjeseci, odnosno po 164 dana za svakog.

Susjedna Švedska je najvelikodušnija u Evropi kada je u pitanju roditeljski dopust jer roditelji dobijaju 240 dana slobodnih nakon rođenja djeteta. Finska je kazala kako žele promovisati blagostanje i ravnopravnost spolova.

Ministrica zdravstva i socijalnih pitanja Aino-Kaisa Pekonen kazala je da je počela radikalna reforma porodičnih beneficija s ciljem jačanja roditeljskih odnosa od početka.

Prema trenutnom sistemu u Finskoj, porodiljsko odsustvo za majke traje 4,2 mjeseca dok očevi imaju 2,2 mjeseca koje mogu iskoristiti dok njihovo dijete ne napuni dvije godine. Dodatnih šest mjeseci mogu dijeliti, ali u prosjeku samo jedan od četvero očeva realizuje to pravo.

Prema novom planu, svaki od roditelja bi dobio 6,6 mjeseci odsustva, a trudnice bi dobile dodatne mjesece. Roditeljima bi bilo dopušteno da prenesu svojih 69 dana. Samohrani roditelji mogu koristiti oba dopusta.

Profesorica Anne Lise Ellingsaeter s Univerziteta u Oslu, koja je vodila nordijsku istragu roditeljskog dopusta, kazala je kako su nordijske zemlje na putu davanja prava očevima koja ne mogu prenijeti na majku.

I EU ide u tom pravcu s direktivom iz 2019. godine koja državama članicama daje tri godine da svakom roditelju omogući najmanje četiri mjeseca dopusta, uključujući dva mjeseca koja mogu prenijeti. Portugal već ima rodno neutralni sistem sa 120 dopusta tokom kojih im se isplaćuje puna plata i dodatnih neobaveznih 30 dana tokom kojih im se isplaćuje 80 posto plate.

Očevi u Danskoj imaju dvije sedmice dopusta nakon rođenja, a majka i otac zajedno mogu dijeliti 32 sedmice.

Vlada Finske kazala je kako će ove promjene koštati dodatnih 100 miliona eura. UNICEF je u svom posljednjem izvještaju pohvalio Švedsku, Norvešku, Island, Estoniju i Portugal kao zemlje koje imaju najbolje porodične zakone.