Novosti

Kina prepolovila neke carine na američki uvoz


Kina će prepoloviti dodatne carine na uvoz 1,72 hiljade američkih proizvoda u skladu s prvom fazom trgovinskog sporazuma sa Sjedinjenim Američkih Država (SAD), koji je stišao trgovinski sukob dvije vodeće svjetske ekonomije.

Carine će biti snižene sa deset na pet odsto, odnosno sa pet na 2,5 odsto, zavisno od kategorije proizvoda, saopćilo je kinesko Ministarstvo finansija.

Nove carine stupaju na snagu 14. februara, ali nije navedena vrijednost robe koja će njima biti obuhvaćena, prenosi SEEbiz.

Odluka o sniženju carina donesena je otprilike tri sedmice nakon što su SAD i Kina potpisali prvu fazu trgovinskog sporazuma, kojim se Kina obavezala da će povećati kupovinu američke robe i usluga za 200 milijardi USD tokom dvije godine.

SAD će zauzvrat povući neke carine za kinesku robu.

Kina se nada da će se dvije strane pridržavati trgovinskog sporazuma i primijeniti ga kako bi ojačale povjerenje tržišta, podstakle razvoj bilateralne trgovine i pomogle globalnom ekonomskom rastu.

Dodatni pritisak na kinesku ekonomiju u ovoj godini stvorila je epidemija korona virusa, zbog koje su ograničena putovanja, zatvorene brojne fabrike, a industrijski sektor očekuje značajan pad proizvodnje.