Novosti

Kina – Prepravljaju fabrike da bi proizvodili maske


Veliki broj kineskih kompanija, uključujući “Eplovog” partnera “Fokskon”, prepravili su proizvodne linije da bi pravili maske za lica i medicinska odijela u vrijeme širenje nove vrste opasnog virusa korona.

Privatne kompanije su se uključile u ovaj proces zbog nestašice medicinske opreme u vrijeme velike zdravstvene krize, a neke su potpuno istupile izvan svog polja proizvodnje.

“Fokskon” je saopćio da je pokrenuo probnu proizvodnju hirurških maski u svojoj fabrici u Šenženu i da očekuje da će do kraja mjeseca praviti dva miliona komada dnevno.

Ova tajvanska firma objavila je da će maske inicijalno biti pravljene za internu upotrebu stotina hiljada njenih radnika, od kojih većina radi u fabrikama u Kini.

Kompanija “SAIC-GM-Vuling automobili”, zajedničko preduzeće “Dženeral motorsa” i dva kineska partnera, takođe je objavila preko socijalnih medija da će pokrenuti 14 proizvodnih linija da bi pravila 1,7 miliona maski dnevno.

“Gongdu grupa”, proizvođač odjeće osnovan pedesetih godina prošlog vijeka, saopćio je da je prepravio jednu svoju fabriku da bi pravio medicinska odijela za jednokratnu upotrebu.

Kompanija navodi da namjerava da proizvodi oko 60.000 zaštitnih odijela mjesečno i da će ih poslati vlastima radi njihove distribucije. “Hongdu” ima 30.000 radnika, piše na veb-sajtu firme.

Fabrike u Kini i širom svijeta povećale su proizvodnju medicinskih maski od izbijanja epidemije virusa korona u istočnoj kineskoj provinciji Hubej.

Jedan proizvođač iz Češke saopćio je krajem januara da je obim narudžbina maski porastao za 57.000 odsto za samo četiri dana.

Zbog nestašice ove opreme uvedene su mjere racionalizacije, pa je u Šangaju za dobijanje medicinske maske neophodno pokazati ličnu kartu i broj telefona, a građanin kasnije dobija obavještenje o tome kada može preuzeti paket svojih maski.