Novosti

PKFBiH – Smanjen izvoz željeza, čelika i obojenih metala iz BiH


Proizvođači željeza i čelika te obojenih metala suočavaju se s brojnim izazovima u svom poslovanju, a u prošloj godini u ovim sektorima zabilježen je pad izvoza – istaknuto je na sjednici Odbora Udruženja metalske i elektro industrije (UMEI) Privredne komore Federacije BiH (PKFBiH).

Zbog uvođenja kvota za uvoz čelika u EU, uvođenja stopostotnih carina na robu koja se izvozi na Kosovo, kao i turbulencija na drugim tržištima, smanjen je izvoz željeza i čelika iz BiH.

Izvoz obojenih metala je za prvih jedanaest mjeseci 2019. godine, u odnosu na isti period 2018. godine imao veliki pad od 32,7 posto, dok je istovremeno povećan uvoz za 10,9 posto.

Negativne trendove kod izvoza obojenih metala uzrokovala je obustava proizvodnje u kompaniji Aluminij iz Mostara.

Važno je napomenuti da su ostale grane metalske i elektro industrije FBiH imale pozitivne trendove i bilježile porast izvoza.

Tako je izvoz metalnih proizvoda rastao za 8,7 posto, mašine i transportna sredstva za 12 posto, pogonske mašine i oprema za 17,9 posto, mašine specijalizirane za određene industrije za 8,4 posto, mašine za obradu metala 59,1 posto, električne mašine, aparati i uređaji za 12,7 posto, drumska vozila za 1,8 posto rečeno je Feni u UMEI PKFBiH.

Kada je riječ o broju zaposlenih u metalskoj i elektro industriji u 2019. godini, kako navode iz UMEI, zaustavljen je trend rasta broja radnika.

U ovoj industriji u FBiH radi nešto više od trideset jedne hiljade radnika i radi se o jednoj od najznačajnijih grana industrije u BiH.

“I pored mnoštva izazova i prijetnji, očekivanja za 2020. godinu su pozitivna. Odlazak mladih ljudi iz BiH će sigurno negativno uticati na dalja kretanja u ekonomiji BiH, ali imajući u vidu velike infrastrukturne projekte u BiH kao što je gradnja autoputa na koridoru Vc i gradnja Bloka 7 TE Tuzla, te globalna dešavanja tj. najavljeno rješavanje problema u trgovini između SAD-a i Kine, očekivanja su da metalski i elektro sektor može nastaviti pozitivne trendove iz prethodnih godina”,  navode iz UMEI PKFBiH.

Odbor je usvojio izvještaj o radu Udruženja za 2019. godinu u kojoj je jedna od značajnijih aktivnosti bila izrada Akcionog plana za realizaciju Strategije razvoja metalnog i elektro sektora FBiH za period 2018.-2025. godine.

Kada je riječ o djelovanju Udruženja u ovoj godini, glavne aktivnosti će biti usmjerene na rješavanje problema nedostatka radne snage, insistiranju na donošenju za privredu pozitivne zakonske regulative, promociju bh. kompanija, traženje novih tržišta i poslovnih partnera, unapređenju obrazovnog sistema i drugo.